Geen producten in de winkelwagen.
Eén derde reuma patiënten kan niet goed leven met aandoening
Een derde van de reuma patiënten kan op lange termijn niet goed leven reuma. Zij kampen met angst, depressieve klachten, of het gevoel dat hun leven niet zinvol is. Dit blijkt uit een langdurig onderzoek naar het geestelijk welbevinden van reuma patiënten. Het onderzoek is uitgevoerd door Promovendus Roos Arends van het onderzoeksinstituut IGS van de Universiteit Twente [1].
Drie op de honderd Nederlanders leidt aan onstekingsreuma. De komende jaren zal dit aantal met meer dan 20% toenemen, als gevolg van demografische ontwikkelingen in de bevolkingsopbouw (artrose is niet meegenomen in de telling). De lichamelijke gevolgen hebben grote impact op het dagelijks leven van mensen met reuma. De ziekte kan er namelijk voor zorgen dat simpele activiteiten zoals een brief schrijven of een brief openen niet lukt door de pijn en stijfheid. Ook dagelijkse activiteiten als werken, sporten en zorgen voor de kinderen kan onbereikbaar worden dankzij de aandoening.
Om op een gezonde manier om te gaan met de beperkingen die reuma met zich meebrengt, ontwikkelde Arends vier strategieën die een patiënt moet kunnen inzetten op het juiste moment. Namelijk doorzetten, doelen aanpassen (de lat lager leggen), opgeven en nieuwe alternatieve doelen vinden.
Uit het onderzoek van Arends bleek namelijk dat de reumapatiënten die óf alleen maar doorgaan, óf te snel opgeven, hoger scoren op het gebied van angst en depressie. De patiënten die zich mentaal het beste voelen blijken goed te zijn in het inzetten van de vier strategieën omdat zij weten wanneer ze kunnen doorzetten maar ook hun doelen bijstellen als het niet meer gaat.
Reuma is een verzamelnaam voor meerdere reumatische aandoeningen Met de huidige behandelingen zijn reumatische aandoeningen nog niet te genezen, maar een deel van de klachten en beschadiging van gewrichten kan wel voorkomen worden. Bij de behandeling is daarom een belangrijke rol weggelegd voor begeleiding en advies, waarbij vaak de fysiotherapeut, reumaverpleegkundige en/of maatschappelijk werk wordt ingeschakeld. Patiëntenverenigingen als het Reumafonds kunnen hierbij ook een grote steun zijn.
Wat kunnen aminozuren betekenen
In vivo onderzoek uitgevoerd aan de universiteit van Rochester Medical Center (USA), bevestigt de unieke voordelen van aminozuren in ondersteuning van gezonde gewrichten door regeneratie van kraakbeen en zijn belangrijke anti-inflammatoire (ontstekingsremmende) werking [2].
Een aantal recente studies [3] toont aan dat de behandeling van artrose en reumatoïde artritis met aminozuren zeer effectief blijkt te zijn. die het bindweefsel ondersteunen en gezonde gewrichten bevorderen, terwijl in meerdere andere studies is bevestigd dat de combinatie van specifieke aminozuren, degeneratie van het gewricht helpt te voorkomen en pijn helpt te verminderen [4].
Mensen met reuma ervaren in dagelijks leven regelmatig beperkingen door pijn, stijfheid en moeheid. Emoties als boosheid, stress, angst en verdriet gaan hier meestal mee gepaard. Er bestaat nog veel onbegrip voor de emoties en beperkingen die gepaard gaan met reumatische aandoeningen. Terwijl begrip en steun juist essentieel zijn voor het goed kunnen omgaan met reuma.
Ontdek meer…
(1) Voetnoot Studies
Arend R. et al., 2015. Studie naar mentaal welbevinden van reumapatiënten. Vakgroep Psychologie, Gezondheid en Technologie van onderzoeksinstituut IGS van de Universiteit Twente.
[2] Voetnoot Studies
Dar Q.A. et al. 2014, Oral hydrolysed type I collagen induces chondroregeneration and inhabits synovial inflammation in murine posttraumatic osteoarthritis, Osteoarthritis and Cartilage. 24:5532-5533.
[3] Voetnoot Studies
T.E. McAlindon 2011, Change in knee osteoarthritis cartilage detected by delayed gadolinium enhanced magnetic resonance imaging following treatment with collagen peptides: a pilot randomized controlled trial.
Moskowitz, R., 2000. Role of collagen peptides in bone and joint disease. Seminars in Arthritis and Rheumatism, 30: 87-99.
[4] Voetnoot Studies
Van Vijven, J.P.J. et al., 2012, Symptomatic and chondroprotective treatment with collagen derivatives in osteoarthritis: a systematic review, Osteoarthritis and Cartridge, 20(8): 809-821.
Ragle, R.L., and Sawitzke, A.D., 2012, Nutraceuticals in the management of osteoarthritis: a critical review, Drugs Aging, 29(9): 717–731