Aanmaak van nieuw kraakbeen… Kan dat?

De mens is opgebouwd uit miljarden cellen. Cellen vormen weefsel. Niet ieder weefsel heeft een even spoedig regeneratievermogen.

Kraakbeen(weefsel) is te vinden in veel gebieden van het lichaam waaronder het articulaire oppervlak van de botten, het gewrichtskraakbeen; ribkraakbeen; tussenwervelschijven.

In tegenstelling tot ander bindweefsel bevat kraakbeen bij volwassenen geen bloedvaten of zenuwen. Vanwege het ontbreken van bloedvaten groeit en herstelt kraakbeen langzamer dan andere bindweefselsoorten [1].

Maar hoe wordt kraakbeen (articulair, fibreus, elastisch) nu precies aangemaakt en opgebouwd?

Aminozuursynthese

In voeding zitten eiwitten. Eiwitten bestaan uit aminozuren. Bij de spijsvertering worden de aminozuren onder invloed van enzymen, uit voeding vrijgemaakt. De aminozuren worden via de darmhaarvaten en de poortader naar de lever gevoerd. Een deel van de aminozuren zal de lever onveranderd verlaten, een deel zal in de lever worden omgezet in andere aminozuren (transaminering).

Eiwitsynthese

Uit de vrijgekomen aminozuren kan het organisme zijn eigen specifieke eiwitten opbouwen. De aminozuurverbindingen stimuleren namelijk de cellen (chondroblasten) om nieuwe eiwitten aan te maken. Het zijn dan ook deze chondroblasten die verantwoordelijk zijn voor de productie van de actieve vorm van de kraakbeencellen, aangezien ze alle componenten van de kraakbeenmatrix kunnen synthetiseren. Het aanmaken (de synthese) van eiwitten binnen een organisme wordt eiwitsynthese genoemd.

Eiwitrijk eten is dus belangrijk. Ook speciaal ontwikkelde voedingssupplementen met uitgekiende aminozuurverbindingen, dragen bij aan de normale- aminozuursynthese en eiwitsynthese, klaar om de cellen te stimuleren om nieuw kraakbeen aan te maken [2] en op te bouwen. Omdat kraakbeen langzamer groeit en herstelt dan andere bindweefselsoorten is het aanbevolen gebruik ca. 3 tot 6 maanden.

Ontdek meer over deze aminozuren, vitaminen en mineralen, die goed zijn voor de aanmaak/opbouw van alle soorten kraakbeen.

Ontdek hier…

Bronnen

[1] Voetnoot

https://nl.wikipedia.org/wiki/Kraakbeen

[2] Voetnoot

Jiang, et al. 2014. Treatment of Knee Osteoarthritis: A Double-Blind Randomized, Placebo-Controlled Study. Agro Food Industry Hi Tech 25(2): 20–21.

T.E. McAlindon 2011, Change in knee osteoarthritis cartilage detected by delayed gadolinium enhanced magnetic resonance imaging following treatment with collagen hydrolisate: a pilot randomized controlled trial.

Lees meer over deze aminozuren…

Bones Vitalis Gewrichten

Feel Good, Feel Free

Advertentie