Als je vroeger reuma had!

Reuma is een containerbegrip: alle ziekten die pijn in spieren, gewrichten en botten veroorzaken, heten in de volksmond reuma. De hoge frequentie van deze kwalen maakt dat reuma een van de belangrijkste volksziekten is. Het begrip volksziekte is een bijproduct van de industrialisatie. Door de industrialisatie in de tweede helft van de negentiende eeuw werden grote groepen van arbeiders gevormd, die onderling solidair waren en elkaar steunden in de strijd voor het bestaan en tegen ziekten. Maar een goede behandeling van reuma was er niet.

Als je vroeger reuma had, dan had je dikke pech. Medicijnen, die waren er niet. Artsen in Nederland schreven bij gebrek aan beter Haarlemmerolie en petroleum voor! Niet erg werkzaam en je werd er ook nog eens ziek van. Aan patiënten die helemaal vergroeid waren werden goudinjecties gegeven. Deze injecties die oorspronkelijk bedoeld waren voor tuberculosepatiënten, naar al snel bleek hielpen ze niet bij TB-patiënten, werden daarna gegeven aan reumapatiënten, die leken er wel baat bij te hebben!

Rust houden was toen de beste remedie

In het buitenland bestonden kuuroorden. Aan het eind van de negentiende eeuw kwamen uit Zweden Zanderapparaten overgewaaid: grote gietijzeren toestellen waarmee werd geprobeerd vastzittende gewrichten los te maken. Verder was er gelegenheid om in badhuizen een warm bad te nemen en kwam de heilgymnastiek in zwang, dat aanvankelijk meer bedoeld was als sportieve bezigheid dan als therapie. In 1899 werd er dankzij Felix Hofmann door de firma Bayer aspirine op de markt gebracht, een medicijn om pijn te bestrijden. Door de uitvinding van de röntgenapparaten werd het in die tijd mogelijk om artritis van artrose te onderscheiden. Omdat Nederland geen kuuroorden kende, is het niet verwonderlijk dat op dat tijdstip ook Nederlandse medici belangstelling kregen voor de mogelijke toepassingen van fysiotherapie in de geneeskunde.

                                                        Rust houden was in vroegere tijden

                                                              eigenlijk de beste remedie

De  tweede wereldoorlog, oorlog maakt mensen inventief, bracht verbeteringen in het medisch handelen. Want als soldaten ziek zijn, dan  kunnen ze niet vechten. De oorlog dwong wetenschappers er toe haast te maken met het ontwikkelen van antibiotica. Zeker voor acuut reuma was dat een oplossing, maar ook bij ‘gewone’ reuma bleken antibiotica soms te werken. En antibiotica bleek ook voor mensen met artrose effectief want door de antibiotica werd een heup of knieoperatie opeens een stuk minder risicovol.

Het zou nog tot de jaren 90 van de vorige eeuw duren voordat zaken in een stroomversnelling kwamen. Anno 2019 is reuma nog steeds geen pretje, maar het is nu gelukkig een stuk beter te behandelen dan 90 jaar geleden.

In veel gevallen is echter het nog steeds koffiedik kijken, maar de toekomst lijkt er rooskleurig uit te zien. Er wordt veel onderzoek gedaan naar vroege diagnose, vroege behandeling en ook behandeling op maat.

Dankzij zowel de vroege interventie als het behandelen op geleide van de ziekteactiviteit is de prognose van reuma zeer sterk verbeterd.

Voor meer steun en begrip

Ben je op zoek bent naar lotgenotencontact of wil je bijvoorbeeld sporten met andere mensen met een vorm van reuma in een beweeggroep? Word dan lid van een reumapatiëntenvereniging. Er zijn twee soorten verenigingen:

  • lokale reumapatiëntenverenigingen
  • landelijke reumapatiëntenverenigingen

De lokale verenigingen in Nederland geven onder meer voorlichting, organiseren beweegactiviteiten en lotgenotencontact. De landelijke organisaties richten zich op een specifieke vorm van reuma en komen op voor de belangen van mensen met deze aandoening.

ReumaNederland bijvoorbeeld werkt samen met lokale reumapatiënten-verenigingen en 11 landelijke reumaspecifieke organisaties.

Lees ook: Hoe weet ik dat ik reuma heb!

Bronnen:

Reuma Nederland

Leidense Alumni Vereniging Geneeskunde