“Slecht” cholesterol en Artrose

Onderzoek van Radboudumc geeft een nieuwe kijk op het ontstaan van artrose. Te veel ‘slecht’ cholesterol blijkt van invloed te zijn op de ernst van artrose. Het onderzoek biedt mogelijk aanknopingspunten voor de behandeling van artrose.

Er zijn twee soorten cholesterol. Het goede HDL-cholesterol ruimt slechte vetdeeltjes in de bloedvaten op. Het slechte LDL-cholesterol blijft plakken aan de wanden van de bloedvaten. Te veel ‘slecht’ cholesterol blijkt van invloed te zijn op de ernst van artrose. Als dit ‘slechte’ cholesterol beschadigd raakt door opstapeling, zet het omliggend weefsel aan tot het maken van stoffen die zorgen voor schade, botvergroeiingen en ontsteking in het gewricht, wat leidt tot pijn en functiebeperking in het gewricht.

Onderzoeker Wouter de Munter: “We hebben sterke aanwijzingen dat het in de mens op eenzelfde manier werkt, omdat er in mensen een relatie lijkt te bestaan tussen artrose en hoge cholesterolwaardes. Vervolgonderzoek zal moeten uitwijzen. of we lokaal de opname van geoxideerd LDL kunnen remmen. Daarmee beperk je schade in het gewricht.”

Wat kunnen aminozuren betekenen

In wetenschappelijke reviews [1] over pijn in gewrichten is geconcludeerd dat bepaalde voedingsstoffen (aminozuren) in vergelijking met andere voedingsstoffen, bijzonder voordelig zijn voor mensen met gewricht gezondheidsproblemen, met name voor het verminderen van gewricht ongemak.

Kraakbeen beschermt de botstukken van een gewricht tegen beschadigingen en zorgt voor soepele, pijnvrije bewegingen. Een aantal recente studies [2] toont aan dat de behandeling van artrose en reumatoïde artritis met aminozuren zeer effectief blijkt te zijn. Aminozuren zijn als voedingssupplement te verkrijgen. Voedingssupplementen worden als levensmiddel geclassificeerd.

Bones Vitalis Gewrichten

Probeer nu

Advertentie

Wat kun je zelf doen
De verhouding tussen LDL- en HDL-cholesterol kun je verbeteren door matig te zijn met verzadigd vet en verzadigd vet te vervangen door onverzadigd vet. Dat kan door magere producten te kiezen, en harde vetten te vervangen door halvarine, zachte margarine en vloeibaar bak- en braadvet of olie.

Verder heeft het cholesterol in voedingsmiddelen, zoals in eieren, orgaanvlees, paling en garnalen, een klein effect op het cholesterolgehalte in het bloed. Daarom adviseert het Voedingscentrum niet meer dan 3 eieren per week te eten (of niet meer dan 4 als je vegetarisch eet).

Zorg voorts voor evenwichtige en gezonde voeding. Want óók overgewicht verhoogt het risico op het ontwikkelen van artrose, met name knieartrose. Het dragen van extra gewicht verhoogt de stress op de gewrichten. Overgewicht zorgt voor extra druk op de gewrichten van knieën, rug, heupen, enkels en voeten. Door af te vallen naar een gezond gewicht, kunnen symptomen als pijn en stijfheid worden verlicht.

Ontdek meer…

 

[1] Voetnoot studies

Henrotin Y. et al., 2011. Nutraceuticals: do they represent a new era in the management of osteoarthritis? – a narrative review from the lessons taken five products. Osteoarthritis and Cartilage, 19: 1-21.

Ragle R.L. et al., 2012. Nutraceuticals in the management of osteoarthritis: a critical review. Drugs & Aging, 29: 717-731.

Van Vijven J.P.J. et al., 2012. Symptomatic and chondroprotective treatment with collagen derivatives in osteoarthritis: a systematic review. Osteoarthritis and Cartilage, 20: 809-821.

[2] Voetnoten studies

T.E. McAlindon 2011, Change in knee osteoarthritis cartilage detected by delayed gadolinium enhanced magnetic resonance imaging following treatment with collagen peptides: a pilot randomized controlled trial.

Moskowitz, R., 2000. Role of collagen peptides in bone and joint disease. Seminars in Arthritis and Rheumatism, 30: 87-99.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *