Vijf misverstanden bij artrose!

Er zijn ruim 100 vormen van reuma. In Nederland hebben bijna 2 miljoen mensen een vorm van reuma, waarvan 1,1 miljoen artrose / poly-artrose.

Kenmerken van artrose zijn:

  • Het kraakbeen gaat in kwaliteit en kwantiteit achteruit.
  • Het kraakbeen kan op den duur zelfs helemaal verdwijnen.
  • Kan gepaard gaan met ontstekingen, vervormingen en pijn.
  • Artrose komt 2 tot 3 keer vaker voor bij vrouwen (vanaf 50 jaar).
  • Artrose komt voor bij jong en oud.

Bij artrose wordt het kraakbeen zachter en dunner en soms verdwijnt het helemaal. Het komt voor in enkele gewrichten, maar ook meerdere gewrichten kunnen tegelijk aangetast zijn, dan heet het poly-artrose. Artrose kan gepaard gaan met artritis (gewrichtsontsteking) en pijn. Artrose heeft daarom – hoewel de klachten identiek kunnen zijn aan die van artritis- niet altijd een gunstiger perspectief. Het chronische en progressieve karakter van deze ziekte doet een grote aanslag op het normaal functioneren. De mate van beperkingen die een persoon met artrose ervaart kunnen invaliderend zijn.

Artrose… vijf misverstanden!

  1. Slijtagereuma is een verouderde benaming voor artrose  —->  Het begrip “versleten” geeft een verkeerd beeld van wat artrose werkelijk is: artrose is een reumatische ziekte.
  2. Artrose is een ouderdomsziekte  —->  Artrose is niet aan leeftijd gebonden; ook jonge mensen kunnen artrose krijgen (ouderdom is wel een risicofactor om artrose te krijgen).
  3. Aan artrose kan niets gedaan worden  —->  Artrose kan wel worden behandeld, waardoor de klachten kunnen verminderen (door bijvoorbeeld fysiotherapie, oefentherapie, ergotherapie, ontspanningsoefeningen, gezonde voeding, kuren, alternatieve behandelmethoden, voedingssupplementen met aminozuren, etc..).
  4. Het “ontzien” van de gewrichten door weinig of niet te bewegen is fout  —->  Beweging is juist noodzakelijk om de gewrichten soepel te houden; de gewrichten mogen hierbij niet te zwaar worden belast.
  5. ”Gelukkig heeft u geen reuma”  —->  Deze inhoudelijke en psychologisch foute opmerking wordt helaas nog te vaak door artsen gebruikt bij diagnose artrose. Artrose is wel degelijk een vorm van reuma en is ook chronisch!

Bones Vitalis Gewrichten

Feel Good, Feel Free

Advertentie