Baanbrekend kopieerapparaat scant reuma

Reumatoïde artritis, in de volksmond meestal ‘reuma’ genoemd, is een ziekte die leidt tot gewrichtsontstekingen. Deze ontstekingen zitten vaak in de handen. Om de ernst van de ziekte bij een patiënt te meten worden meestal verschillende onderzoeken gedaan. Het onderzoek van de handen is hier een belangrijk onderdeel van. Een deel van dit hand-onderzoek gebeurt doordat de arts voelt aan de handen van de patiënt: door voorzichtig te knijpen kan de arts de ernst van de ontsteking inschatten. Een andere manier om ontsteking in de handen te meten is met behulp van echografie. Maar beide methodes hebben nadelen: omslachtig, duur, pijnlijk, weinig precies.

Sinds kort kunnen mensen met reumatoïde artritis bij het Máxima Medisch Centrum in Eindhoven hun handen laten onderzoeken door ze op een soort medisch fotokopieerapparaat te leggen. Het apparaat komt naar verwachting de komende tijd in zeker zes medische centra beschikbaar.

Accuraat en snel

Het Reumafonds is enthousiast over het apparaat. ‘Het zal natuurlijk even duren voordat zo’n nieuw apparaat ingeburgerd raakt in de praktijk. Maar we verwachten dat dit een flinke verbetering zal blijken’, aldus hoofd onderzoek en innovatie Ingrid Lether van het Reumafonds. Deze nieuwe methode is accuraat en snel. Zonder dat er in de handen moet worden geknepen. Het zal natuurlijk even duren voordat zo’n nieuw apparaat ingeburgerd raakt in de praktijk. Maar we verwachten dat dit een flinke verbetering is.”

De ‘HandScan’ gaat sneller en preciezer te werk. Een soort lichtbak doorschijnt de hand en meet welke plekken extra doorbloed zijn, wat een teken van ontsteking is. Interessant hierbij is dat Het bloed wordt gebruikt als contrastvloeistof. Een onderzoek met de scanner duurt vijf minuten en kan ook door een assistent worden uitgevoerd. “Het grote voordeel”, zegt Lether, “is dat het apparaat objectief meet. Het zijn niet langer meer alleen de vingers en ogen van de dokter die een diagnose stellen.”

De productie van één handenscanner kost meer dan een ton. Een variant die ook de ontstekingen in de voeten scant, ligt nog op de tekentafel, ‘Bij veruit de meeste patiënten met reumatoïde artritis geeft het onderzoeken van de handen een prima beeld. Wellicht is het apparaat op den duur ook bruikbaar voor andere aandoeningen dan reumatoïde artritis, zoals bijvoorbeeld artrose,

Lees meer over deze aminozuren…

Bones Vitalis Gewrichten

Probeer nu

Advertentie

Mensen met reuma ervaren in dagelijks leven vaak beperkingen door pijn, stijfheid en moeheid. Emoties als boosheid, stress, angst en verdriet gaan hier meestal mee gepaard. Er bestaat nog veel onbegrip voor de emoties en beperkingen die gepaard gaan met reumatische aandoeningen. Terwijl begrip en steun juist essentieel zijn voor het goed kunnen omgaan met reuma

This entry was posted in Niet gecategoriseerd. Bookmark the permalink.