Bewegen met reuma

Het algemene advies voor iedereen boven de 18 jaar is om elke dag een half uur matig intensief te bewegen. Heb je reuma, dan geldt dit nog steeds. Maar als je reuma actief is, is dit soms moeilijk vol te houden. Toch blijft bewegen belangrijk. Als je pijn hebt, heb je misschien de neiging niet of minder te bewegen. Beweeg dan wel, maar rustig en met weinig belasting. Neemt de pijn binnen 24 uur na het bewegen toe? Probeer dan wat korter en (nog) minder intensief te bewegen.

Bewegen met een therapeut

Een oefen- of fysiotherapeut kan je vertellen welke oefeningen voor jou geschikt zijn. Onder begeleiding (en met vergoeding van een ziektekostenverzekeraar) kan in groepen of individueel regelmatig worden geoefend. Tip: ga eventueel eerst na wat je ziektekostenverzekeraar vergoed.

Wandelen, zwemmen, fietsen, volleybal of yoga… Kies vooral iets dat bij je past, en waar je lol in hebt. Dan hou je het het langst vol. Als je gewend bent veel te sporten kun je met de oefen- of fysiotherapeut ook doorspreken welke bewegingen van die sport juist goed zijn voor je en welke bewegingen extra aandacht nodig hebben. Het kan best moeilijk zijn om beweegactiviteiten te vinden binnen de reguliere sportverenigingen. Met reuma moet je meer je grenzen in de gaten houden. Als je hierop let is gewoon mee-sporten in een sportvereniging misschien wel mogelijk. Overleg met arts of therapeut voor een activiteit die bij jou en jouw soort reuma past.

Bones Vitalis Gewrichten

Probeer nu

Advertentie

Bewegen in je alledaagse leven

Bewegen doe je niet alleen bij de oefen- of fysiotherapeut of tijdens een uurtje sporten. Dagelijks je oefeningen uitvoeren, ze inbouwen in je dagelijkse leven is ook belangrijk. Misschien is het handig om ook eerst een poosje bij te houden wat je al allemaal aan beweging doet, zoals naar je werk fietsen, lopen naar de bushalte of station, hoe vaak je de trap neemt thuis en/of op je werk. Als je onzeker bent of een bepaalde beweging/activiteit tijdens je alledaagse gang van zaken wel geschikt is, overleg dan met je therapeut of reumaverpleegkundige. Zij kunnen je adviseren welke activiteit bij jouw soort reuma past. En jij bepaalt natuurlijk of het ook bij jou past.

Bron: Reuma Vereniging Gouda e.o.

Bones Vitalis Botten & Kraakbeen

Probeer nu

Advertentie