Beweging goed voor vermoeide reumapatiënt

Voor reumapatiënten kan beweging veel goed doen, zo blijkt uit een onderzoek van Sanne Rongen-van Dartel van het Radboudumc. Zij onderzocht waarom reumapatiënten zo vermoeid raken in hun normale dagelijkse leven. Zij constateerde een vicieuze cirkel: vermoeide mensen met reuma bewegen minder (want ze zijn moe), waardoor ze nog meer vermoeid worden dan ze al zijn.

Daarbij blijkt ook dat slechter fysiek functioneren en slechter slapen samenhangen met vermoeidheid. Mensen die niet erg van zichzelf zijn overtuigd hebben meer pijn, angst en depressies en functioneren lichamelijk slechter. Wie veel pijn heeft, gaat vanzelf minder goed lichamelijk functioneren, angst en depressie hangen nauw samen met slechter slapen.

Zo draait de reumapatiënt in een aantal kringetjes rond. Die vicieuze cirkel wordt volgens de onderzoekster het best doorbroken door de reumapatiënten een bewegingstraining dan wel een inspanningstraining (sport) aan te bieden. Sport doet over het algemeen de reumapatiënt veel goed en de ziektemomenten nemen in aantal af. Sporten en bewegen leveren geen extra schade op voor de gewrichten.

Voor de zorgverleners die reumapatiënten onder hun cliënten hebben, moet dit een aardige stimulans zijn, Iedereen weet wel dat je mensen zo veel mogelijk uít de zittende of liggende houding moet halen. Maar het argument “ik ben eigenlijk veel te moe om…”, kan nog wel eens leiden tot het verder afzien van actie. Patiënt is te moe,…

Door meer te bewegen, raakt een reumapatiënt minder vermoeid
Hoe meer een reumapatiënt dus geactiveerd wordt, des te beter die daar mee af is. Reumapatiënten hebben nogal eens moeite zich aan te passen aan hun aandoening. Zoek daarom uitdaging, en focus op de afname van vermoeidheid bij meer bewegen. (Aangepast) sporten is natuurlijk niet altijd een optie, maar een wandeling die je steeds wat verlengt, zou al binnen de mogelijkheden kunnen liggen.

Bron: nationalehulpgids.nl

Lees ook: Reuma en aminozuren… Hoe zit dat?

Lees ook: Gewrichten en bindweefsel

Lees meer over deze aminozuren…

Bones Vitalis Gewrichten

Probeer nu

Advertentie