Fibromyalgie… Hoe veelzijdig is fysiotherapie!

Leven met fibromyalgie kan een uitdaging zijn. Uw pijn en andere symptomen kunnen van dag tot dag verschillende vormen aannemen. Als u vanwege uw pijn activiteit vermijdt, kan uw algehele lichamelijke fitheid achteruit gaan.

Uitgebreid onderzoek ondersteunt het gebruik van educatie, aerobics oefeningen en krachtoefeningen om fibromyalgie te helpen verbeteren. Maar angst voor pijn houdt mensen vaak af van een oefenprogramma. Uw fysiotherapeut zal u leren hoe u pijnsignalen moet interpreteren – en hoe u uw symptomen beheerst en verminderd – met een oefenprogramma op maat.

Helpt u controle te nemen door informatie

Onderzoek toont aan dat mensen die kennis hebben over hun gezondheidsaandoening, meer vertrouwen hebben, beter om kunnen gaan met hun aandoening en meer kans hebben om “weer terug op weg” te raken. Uw fysiotherapeut kan uitleg geven over hoe fibromyalgie de manier waarop uw lichaam pijn ervaart en ermee omgaat beïnvloed, en hoe u controle kunt krijgen over de pijn, en niet de pijn over u. Er zijn verschillende boeken, zoals Why Do I Hurt, waarmee mensen met pijn geholpen zijn.

Uw therapeut kan u ook informeren over lokale steungroepen, oefenprogramma’s en zelfhulpprogramma’s.

Beheers uw symptomen door oefening

Regelmatige, gematigde oefening is een belangrijk onderdeel van het beheersen van fibromyalgie. Het terugbrengen van de BMI (body mass index) kan zelfs het risico om fibromyalgie te ontwikkelen reduceren.

Onderzoek heeft aangetoond dat de volgende behandelingen de pijn kunnen verminderen en functioneren, algemene gezondheid en slaap voor mensen met fibromyalgie kunnen verbeteren:

 • Aerobics
 • Wateroefeningen
 • Stretchen
 • Krachtoefeningen
 • Yoga
 • Tai Chi
 • Diepe ademhaling
 • Vrijetijdsactiviteiten
 • Manuele therapie

Uw fysiotherapeut zal een oefenprogramma opstellen dat bij u past. Om zeker te zijn van succes, zal de therapeut u laten zien hoe u:

 • Langzaamaan begint
 • Uzelf inhoudt
 • Realistische doelen stelt om te oefenen en voor lichamelijke activiteit
 • Uw programma aanpast in tijden van stress

Uw fysiotherapeut kan u helpen om niet alleen uw fitheid, maar ook uw kwaliteit van leven te verbeteren door een programma met aerobics oefeningen te ontwerpen waardoor uw hart en longen maar ook uw spieren getraind worden. Aerobics oefeningen zijn stevig doorwandelen (u kunt praten, maar u moet diep ademhalen), fietsen, zwemmen en het gebruik van een stepapparaat of crosstrainer.

Als u ernstige symptomen heeft, zal uw fysiotherapeut met u werken om uw activiteitenniveau in het algemeen en uw uithoudingsvermogen geleidelijk te verhogen, te beginnen met oefeningen die u in korte tijd (bijv. 10 minuten) kunt doen en dan geleidelijk bouwen aan uw uithoudingsvermogen voor langere oefeningen. Zelfs korte 10-minuten oefensessies, die 2 of 3 keer per dag gedaan worden kunnen uw kracht en uithoudingsvermogen verbeteren. Als u mildere symptomen heeft kan de therapeut zich richten op het versterken van uw spieren of het verhogen van uw cardiovasculaire fitheid.

De therapeut kan wateroefeningen in een zwembad aanbevelen om de stijfheid en pijn tijdens de oefeningen te helpen verminderen.

Ook al begint u langzaam, u zult toch meer pijn krijgen doordat u uw activiteiten opvoert. Uw fysiotherapeut zal u voorbereiden door u technieken te leren, die u thuis kunt gebruiken, zoals ontspanningsoefeningen en stretchoefeningen.

U kunt naast fibromyalgie andere aandoeningen hebben, zoals peesontsteking, artritis of hartziekte. Deze aandoeningen kunnen het oefenen moeilijker voor u maken. Uw fysiotherapeut is bij uitstek opgeleid om voor dergelijke aandoeningen een behandeling op maat te maken, waarbij rekening wordt gehouden met het effect dat ze kunnen hebben op uw fibromyalgie symptomen en op uw oefencapaciteit.

U kunt medicatie voorgeschreven krijgen, die zich richt op de chemische processen in de hersenen, die verantwoordelijk zijn voor de manier waarop uw lichaam omgaat met pijn. Fysiotherapeuten houden ook rekening met de effecten, die dergelijke medicijnen kunnen hebben op uw mobiliteit en oefenvermogen.

Verbeter uw bewegingsbereik

Uw therapeut kan manuele therapie toepassen om uw gewrichten te bewegen terwijl u ontspannen bent om de mobiliteit in uw gewrichten te verbeteren. Deze technieken worden gecombineerd met oefeningen, stretchen en bewegingen die u controleert.

Gebruik van speciale technieken

Onderzoek toont aan dat de beste resultaten waarschijnlijk komen van een combinatie van verschillende behandelingen. De juiste medicatie, oefening en “lichaam en geest technieken” kunnen tegelijk werken om u te helpen uw symptomen te managen.

Sommige technieken, zoals medicatie en cognitieve gedragstherapie, kunnen uw reactie op pijn veranderen en ontspanning bevorderen. Fysiotherapeuten zijn ook opgeleid en ervaren in hoe gedrag herkend wordt dat in de weg staat van herstel van functie en verwijzen patiënten vaak door naar andere zorgprofessionals, die ze kunnen helpen om die obstakels te omzeilen.

Uw fysiotherapeut zou biofeedback kunnen gebruiken om u te helpen om uw spierspanning onder controle te houden en uw pijn te verminderen door het gebruik van een apparaat dat u informatie geeft over de hoeveelheid spanning in uw spieren. De therapeut plaatst elektroden op uw huid met een zachte gel en deze elektroden nemen de spierspanning op, terwijl uw therapeut uitlegt hoe u die spanning kunt verlichten.

Uw therapeut kan ook laten zien hoe u een vaste tijd instelt om te slapen en te wakker te zijn om te zorgen voor goede herstellende slaap. De therapeut zal u afraden om overdag te slapen, omdat daardoor uw slaapritme in de war kan raken.

Verlicht uw pijn

Om uw pijn te verlichten, kan uw fysiotherapeut kiezen uit een aantal behandelingen:

 • Uw therapeut kan druk uitoefenen op bepaalde gebieden van een spier, gevolgd door stretchen en samendrukken van de spieren om de pijn te verlichten en de spieren flexibeler te maken. Uw therapeut kan ook manuele therapie gebruiken om de pijn in uw spieren en ander bindweefsel (het materiaal tussen de lichaamscellen waardoor de organen en andere weefsel worden ondersteund) te verlichten.
 • In landen waar dit wettelijk is toegestaan, kan uw therapeut een aanpak gebruiken die “dry needling” wordt genoemd om de pijn te verlichten door het inbrengen van heel dunne draadachtige naaldjes in het pijnlijke gebied van de spier.
 • Massage therapie kan gebruikt worden om de bloedstroom naar de weefsels te verhogen en spierontspanning te bevorderen zodat spierpijn en –stijfheid minder worden en littekenweefsel oplost.
 • Afhankelijk van de intensiteit van uw pijn, kan uw therapeut besluiten om elektrische stimulatie te gebruiken om de pijn te verlichten. Sommige mensen vinden dat draagbare apparaten voor elektrische stimulatie hen helpen om zelfstandig ernstige pijn te beheersen. Uw fysiotherapeut zal met u samenwerken om vast te stellen of dit soort behandeling zinvol is voor u.

Kan fibromyalgie worden voorkomen?

Helaas worden op dit moment de daadwerkelijke mechanismes achter fibromyalgie nog niet helemaal begrepen. Daarom kan het begin niet worden voorspeld of voorkomen. Vroege ontdekking, echter, van de signalen en symptomen, die aan fibromyalgie verwant zijn, helpt u en uw medische behandelaren om vroeg met het management te beginnen, waardoor uw lange-termijn resultaten kunnen verbeteren.

Bron bovenstaande tekst:: fysiodouma.nl/wiki/fibromyalgie/

Wat kunt u zelf doen

Het zijn aminozuren die er voor zorgen dat ons lichaam wordt voorzien van bouwstenen die helpen bij de normale vorming van bindweefsels. Structuren die vallen onder bindweefsel zijn onder meer pezen, spieren, gewrichtsbanden, gewrichtskapsel, gewrichtskraakbeen.

Fibromyalgie is een niet-gewrichtsgebonden ziektebeeld. Letterlijk betekent fibromyalgie ‘pijn in bindweefsel en spieren’.

Een grote hoeveelheid wetenschappelijke studies bevestigt de werkzaamheid van aminozuren, die het bindweefsel ondersteunen en gezonde gewrichten bevorderen. Deze gegevens omvatten in vitro, in vivo en meervoudige placebo-gecontroleerde klinische studies¹.

In klinische studies is voorts bevestigd dat een dagelijkse inname van aminozuren (ca. 8g collageen peptiden), een positief effect had op gewrichtspijn reductie en de gewrichtsfunctionaliteit verbeterde².

Uit studie is bovendien gebleken dat inname van aminozuren de natuurlijke lichamelijke spieropbouw helpt te ondersteunen door een efficiënte stikstofbalans die helpt de spiermassa te behouden en de spierkracht te doen toenemen³.

Aminozuren zijn als voedingssupplement te verkrijgen. Voedingssupplementen worden als levensmiddel geclassificeerd. Ze hebben dan ook – afgezien van eventuele voedselallergie of voedselintolerantie – geen bijwerkingen.

Meer weten over deze aminozuren…

Lees ook: Zwemmen net zo effectief bij fibromyalgie als wandelen

Lees ook: Studie Fibromyalgie: danstherapie kan pijn helpen verminderen

[1] Voetnoot studies

Jiang, et al. 2014. Collagen Peptides for Treatment of Knee Osteoarthritis: A Double-Blind Randomized, Placebo-Controlled Study. Agro Food Industry Hi Tech 25(2): 20–21.

Van Vijven J.P.J. et al., 2012. Symptomatic and chondroprotective treatment with collagen derivatives in osteoarthritis: a systematic review. Osteoarthritis and Cartilage, 20: 809-821.

Henrotin Y. et al., 2011. Nutraceuticals: do they represent a new era in the management of osteoarthritis? – a narrative review from the lessons taken five products. Osteoarthritis and Cartilage, 19: 1-21.

Ragle R.L. et al., 2012. Nutraceuticals in the management of osteoarthritis: a critical review. Drugs & Aging, 29: 717-731.

Moskowitz, R., 2000. Role of collagen hydrolysate in bone and joint disease. Seminars in Arthritis and Rheumatism, 30: 87-99.

Benito-Ruiz P. et al., 2009. A randomized controlled trial on the efficacy and safety of a food ingredient, collagen hydrolysate, for improving joint comfort. International Journal of Food Sciences and Nutrition, 60:99-113.

Clark, K.L. et al., 2008. 24-Week study on the use of collagen hydrolysate as a dietary supplement in athletes with activityrelated joint pain. Current Medical Research and Opinion, 24: 1485-1496.

[2] Voetnoot studies

Benito-Ruiz P. et al., 2009. A randomized controlled trial on the efficacy and safety of a food ingredient,collagen hydrolysate, for improving joint comfort. International Journal of Food Sciences and Nutrition, 60:99-113.

Jiang JX. et al. (2013). Treatment of knee osteoarthritis: A double-blind, randomized, placebo-controlled study. Agro FOOD Industry Hi Tech, Vol 25(2):19-23.

[3] Voetnoot studies

Hays N.P. et al. (2009). Effects of Whey and Fortified Collagen Hydrolysate Protein Supplements on Nitrogen Balance and Body Composition in Older Women. Journal of the American Dietetic Association 109 (6): 1082-1087.

50 thoughts on “Fibromyalgie… Hoe veelzijdig is fysiotherapie!

 1. Pingback: Sunucu Teknik Destek

 2. Pingback: dell sunucu destek

 3. Pingback: https://watkinpv.com/assets/images/shouy366.html

 4. Pingback: housing market

 5. Pingback: slot999

 6. Pingback: Esport

 7. Pingback: สล็อตวอเลท ไม่มีขั้นต่ำ

 8. Pingback: Anoniem

 9. Pingback: how to put a wig up in a ponytail

 10. Pingback: DevOps Solution

 11. Pingback: บอลโลกโซนยุโรป

 12. Pingback: psychedelic magic mushroom online

 13. Pingback: คาสิโนออนไลน์

 14. Pingback: cvv dumps 1000$

 15. Pingback: چت

 16. Pingback: Condor cbd reviews

 17. Pingback: ตัดกราม

 18. Pingback: sbo

 19. Pingback: buy henry rifles

 20. Pingback: www.spellcasting.biz/

 21. Pingback: Buy magic mushrooms online Ann arbor

 22. Pingback: Luxury Neighborhoods in Las Vegas

 23. Pingback: union dumps

 24. Pingback: university hacker for hire

 25. Pingback: winbet

 26. Pingback: sbobet

 27. Pingback: คลิปหลุดใหม่

 28. Pingback: ยืม เงินด่วนออนไลน์ โอนเข้าบัญชี ได้จริง

 29. Pingback: fake website

 30. Pingback: psilocybe mushrooms grow kits

 31. Pingback: huge discount on male enhancement

 32. Pingback: benelli firearms guns

 33. Pingback: best passive income

 34. Pingback: hop over to here

 35. Pingback: read this article

 36. Pingback: บาคาร่า

 37. Pingback: solitaire

 38. Pingback: Best Psychedelic Store Sydney

 39. Pingback: Belle Sac

 40. Pingback: check out this site

 41. Pingback: สมัครบาคาร่า

 42. Pingback: cheap Cambodian Magic Mushrooms

 43. Pingback: Christensen arms pistols

 44. Pingback: https://exotichousedispensary.com/product/guava-gas-strain/

 45. Pingback: ป้ายมอเตอร์เวย์

 46. Pingback: jazz music

 47. Pingback: soothing relaxation

 48. Pingback: สมัคร yehyeh

 49. Pingback: sleep meditation

 50. Pingback: relaxing jazz piano music

Reacties zijn gesloten.