Fysiotherapie voor reumapatiënt komende 4 jaar vergoed

Patiënten met bepaalde vormen van reuma die erg gehinderd worden door de ziekte, krijgen de komende vier jaar fysiotherapie vergoed. In die tussentijd wordt onderzocht of zo’n behandeling inderdaad helpt. ReumaNederland is blij met het besluit. De behandeling wordt vanaf 1 oktober vergoed.

Pijn, stijf- en vermoeidheid

Mensen met reumatische artritis (RA) en axiale spondyloartritis hebben vaak pijn en zijn stijf en vermoeid omdat gewrichten ontstoken zijn.

Op de lange duur kunnen aangedane gewrichten vervormen en een verkeerde stand krijgen. Daardoor kunnen patiënten allerlei dingen niet meer en belanden ze soms zelfs in een rolstoel.

Aan deze twee vormen van reuma lijden relatief veel mensen. Alleen al voor reumatische artritis zijn dat er in Nederland een kwart miljoen. In totaal hebben bijna twee miljoen Nederlanders een vorm van reuma.

Ernstige functionele beperkingen

Minister Bruno Bruins (Medische Zorg) laat ‘langdurige actieve fysiotherapie’ voor patiënten “met ernstige functionele beperkingen” nu voorwaardelijk toe tot het basispakket, schrijft hij aan de Tweede Kamer. In de hoop dat zij daardoor sterker, fitter en soepeler blijven en bijvoorbeeld leren gewrichten te ontzien.

Een belangrijke stap

ReumaNederland is blij met het besluit. “Het is een belangrijke stap richting toegankelijkheid van fysio voor mensen die dat echt nodig hebben. Let wel, het gaat om een onderzoek dat slechts voor een beperkte groep mensen met ontstekingsreuma wetenschappelijk moet bewijzen dat fysiotherapie noodzakelijke zorg is en dus vergoed moet worden. Wij hebben dit onderzoek daarom samen met de KNGF, het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie, geïnitieerd. Wij denken dat voor veel meer mensen met reuma fysiotherapie nodig is”, aldus Sija de Jong, manager patiëntenbelangen bij ReumaNederland.

Bron: ministerie van VWS

Lees ook:

Bewegen met reuma…

Wat zijn gewrichtsklachten