Glucosamine niet effectief bij behandeling van artrose.

Mensen met gewrichtsklachten of reumatische aandoeningen worden vaak geadviseerd de voedingssupplementen glucosamine of chondroïtine te gebruiken om zo de pijn in gewrichten te verminderen. Deze voedingssupplementen worden verkocht in veel gezondheidswinkels en worden vaak aanbevolen door huisartsen en fysiotherapeuten.

Glucosamine en chrondroitine komen van nature in het lichaam voor en zijn verantwoordelijk voor de opbouw van kraakbeen. Kraakbeen geeft een natuurlijke demping op de botten. Genoemde supplementen zouden de aanmaak van kraakbeen bevorderen, de pijn verlichten waardoor de gewrichten soepel worden.

Uit onderzoek van de universiteit Bern, Zwitserland, blijkt echter, dat glucosamine en chondroïtine niet effectief zijn bij behandeling van gewrichtspijn (ook niet na langdurig gebruik) en niet beter werken dan placebo’s [1].

Meta-analyse & resultaten

Onderzoekers van Bern University bekeken de pijnklachten (met heup of knie) van 3786 artrosepatiënten. Een deel van hen nam glucosamine, een ander deel gebruikte chrondroitine en een groep nam beide supplementen. De wetenschappers legden deze gegevens naast die van mensen die een placebo kregen.

De uitslag van de meta-analyse liet zien dat glucosamine, chondroïtine of een combinatie van beide, niet effectief is om gewrichtspijn bij artrose te verminderen. Geconcludeerd wordt dat er geen relevante pijnvermindering en geen verandering van de gewrichtsruimte (joint space width) van Glucosamine en Chondroïtine verwacht moet worden. Er is geen significante verbetering geconstateerd ten opzichte van de placebo groep met knie of heupartrose. Het gebruik van Glucosamine lijkt bij veel mensen derhalve gebaseerd te zijn op een placebo-effect.

Toch zijn er een beperkt aantal mensen met beginnende gewrichtsklachten die na zo’n drie maanden Glucosaminegebruik merken dat het de klachten wel iets kan verlichten, al treedt er vaak na verloop van tijd gewenning op en worden de klachten dan weer erger. Bij deze mensen is waarschijnlijk sprake geweest van een daadwerkelijk tekort aan bouwstoffen voor kraakbeen. Maar wanneer de ontsteking ten gevolge van de kraakbeenschade niet geremd wordt, zal uiteindelijk ook dat nieuwe kraakbeen weer aangetast worden, en komen de klachten terug. Glucosamine kan dus een tijdelijke, goedkope uitweg zijn, maar het is niet werkzaam tegen ontstekingen, en dus niet dé oplossing in de strijd tegen artrose.

Uitkomst van de studie was ook dat er geen negatieve effecten zijn, dus mensen die deze middelen graag willen blijven gebruiken, kunnen dit blijven doen.

Het onderzoek is gepubliceerd in British Medical Journal.

Voetnoten: studies

[1] Wandel, S.; Jüni, P.; Tendal, B.; Nüesch, E.; Villiger, P.M.; Welton, N.J.; Reichenbach, S.; Trelle, S. (2010) Effects of glucosamine, chondroitin, or placebo in patients with osteoarthritis of hip or knee: network meta-analysis. British Medical Journal 341;c4675.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *