Infrarood HandScan voor het monitoren van ontstekingsactiviteit

Reumazorg Zuid West Nederland (RZWN) maakt gebruik van een nieuwe handscan. De HandScan is een nieuwe manier om bij mensen met reumatoïde artritis (RA) te meten hoe actief de reuma is. De scan brengt de ontstekingen in de handen en polsen in kaart en vertelt de arts daarmee hoe het staat met de ziekteactiviteit. Een scan duurt ongeveer drie minuten en meet door middel van (infra) roodlicht de doorbloeding van de handen.

Voordelen van de HandScan

Omdat een ontstoken gewricht sterker doorbloed wordt dan een gewricht dat niet ontstoken is, is het meten van doorbloeding een goede graadmeter om ontstekingsactiviteit te bepalen. Zo kan de reumatoloog de behandeling nauwkeurig monitoren en aanpassen indien nodig.
Ook Anita van Westen, verpleegkundig specialist in opleiding reumatologie, is enthousiast. “Door de patiënten wordt de handscan als positief ervaren. Vooral omdat er geen pijnlijk lichamelijk onderzoek hoeft plaats te vinden. Daarbij is de scan ook makkelijk in gebruik. Het is patiëntvriendelijker dan een lichamelijke onderzoek’’.
De HandScan is nog in onderzoeksfase t/m mei 2018. Het is afwachten of RZWN het in de toekomst daadwerkelijk gaat gebruiken om ziekteactiviteit te meten.

Bron: reumazorgzwn.nl

Wat kan ik zelf doen bij reuma?

Aanpassing van uw leefstijl staat voorop en een optimaal lichaamsgewicht is van belang, evenals het niet gebruiken van belastende middelen zoals roken. Regelmatig en gedoseerd bewegen is essentieel en ondersteunt de specifieke oefeningen van de fysiotherapeut om actief te blijven. Geadviseerd wordt om minimaal vijf dagen per week een half uur of langer matig intensief te bewegen. Zo onderhoudt u ook uw algehele conditie. Denk aan wandelen, fietsen, traplopen, tuinieren of zwemmen. Dit kunt u doen naast het voor u specifiek samengestelde oefenprogramma.

In principe zijn veel sporten en vormen van beweging goed als u reuma heeft, maar contactsporten of sporten waarbij u onverwachte bewegingen maakt, zijn minder geschikt. Ook sporten waarbij uw gewrichten zwaar worden belast kunnen leiden tot klachten.

Bones Vitalis Gewrichten

Probeer nu

Advertentie

Adviezen op een rijtje

1. Blijf bewegen

Belangrijk is dat u actief blijft om zo de spieren en pezen flexibel te houden. Veel studies tonen aan dat lichamelijke activiteit één van de beste manieren is om uw kwaliteit van leven te verbeteren. Beweging is dan ook cruciaal om gewrichtspijn te kunnen beheersen. Ga bijvoorbeeld fietsen, wandelen of zwemmen, zo versterkt u de spieren rondom de aangetaste gewrichten

2. Voeding

Een evenwichtige en gezonde voeding is belangrijk voor een gezond lichaam. Een voedingspatroon dat rijk is aan mineralen, vitaminen, oliën en antioxidanten is belangrijk hierbij. Zo is bekend, dat Omega3 vetzuren uit vette zeevis kunnen helpen bij het verminderen van ontstekingen en dat vitamine C bijdraagt tot het behoud van gezond kraakbeen.

3. Zorg voor het goede gewicht en een goede nachtrust

Zorg voor het goede gewicht en een goede nachtrust. Overgewicht verhoogt het risico op het ontwikkelen van artrose, met name knieartrose. Het dragen van extra gewicht verhoogt de stress op de gewrichten. Overgewicht zorgt voor extra druk op de gewrichten van uw knieën, rug, heupen, enkels en voeten. Door af te vallen naar een gezond gewicht, kunnen symptomen als pijn en stijfheid worden verlicht. Bij gewrichtspijn is een goede nachtrust belangrijk. Probeer in een comfortabele positie te liggen en leg zo nodig een kussen onder het pijnlijke gewricht.

4. Aminozuren

Consumptie van uitgekiende aminozuurverbindingen, vitaminen, mineralen zal er voor zorgen dat ons lichaam volop wordt voorzien van bouwstenen, die goed zijn voor de aanmaak van kraakbeen (in de gewrichten), en van belang zijn voor de normale vorming van bindweefsel in kraakbeen en botten. In de onderstaande klinische studies is bevestigd dat een dagelijkse inname van aminozuren (ca. 8g collageen peptiden), een positief effect had op gewrichtspijn reductie en de gewrichtsfunctionaliteit verbeterde.

In vivo onderzoek uitgevoerd aan de universiteit van Rochester Medical Center (USA), bevestigt de unieke voordelen van specifieke aminozuren in ondersteuning van gezonde gewrichten door regeneratie van kraakbeen en zijn belangrijke anti-inflammatoire (ontstekingsremmende) werking.

Aminozuren zijn als voedingssupplement te verkrijgen. Voedingssupplementen worden als levensmiddel geclassificeerd. Ze hebben dan ook – afgezien van eventuele voedselallergie of voedselintolerantie – geen bijwerkingen.

Lees verder…

Voetnoten

Ragle, R.L., and Sawitzke, A.D., 2012, Nutraceuticals in the management of osteoarthritis: a critical review, Drugs Aging, 29(9): 717–731.

Jiang JX. et al. (2013). Treatment of knee osteoarthritis: A double-blind, randomized, placebo-controlled study. Agro FOOD Industry Hi Tech, Vol 25(2):19-23.

Oesser, S. et al. (2003). Stimulation of Type II Collagen Biosynthesis and Secretion in Bovine Chandrocytes Cultured with Degraded Collagen. Cell Tissue Research, 311: 393-399.

Dar Q.A. et al. 2014,Oral hydrolysed type I collagen induces chondroregeneration and inhabits synovial inflammation in murine posttraumatic osteoarthritis , Osteoarthritis and Cartilage. 24:5532-5533.

 

 

This entry was posted in Niet gecategoriseerd. Bookmark the permalink.