Gewrichtsontsteking bij vrouwen! Lees hier mee…

Op het Congres Gender & Gezondheid in oktober 2017 stonden meer dan 50 sprekers met elk hun eigen verhaal over gender en gezondheid. In ‘Reuma bij vrouwen: meer pijn en slechtere medicatie’ vertelde Arts-onderzoeker dr. Leonieke van Mens over de verschillen tussen mannen en vrouwen bij artritis psoriatica.

Vrouwen minder behandeld

artritis psoriatic is een type gewrichtsontsteking die voorkomt bij mensen met de huidziekte psoriasis. Vergeleken met bijvoorbeeld Bechterew komt artritis psoriatica wel even vaak voor bij vrouwen als bij mannen, maar ook bij deze reumavorm vertonen vrouwen een minder goede reactie op medicatie. Zo slaan de medicijnen bij vrouwen minder aan, verliezen ze sneller hun werking en veroorzaken ze meer bijwerkingen. Ook ervaren vrouwen met de ziekte vaker pijn dan mannen: hiervoor is nog geen goede verklaring. Naast meer pijn lijden, ervaren vrouwen onder meer beperking in hun werk, maar laten mannen juist meer schade zien op radiologische beelden. Dit alles leidt volgens Van Mens tot onderbehandeling bij vrouwen. Ze raadt aan om in de toekomst verschillen tussen mensen te benutten en de therapie aan te passen aan de individuele patiënt.

Bron: womeninc.nl

Vrouwen in de overgang

Vrouwen in en na de overgang hebben vaak last van hun gewrichten. Naast veranderingen in het menstruatiepatroon, nachtelijke transpiratie-aanvallen, opvliegers is dit de meest voorkomende klacht. Hormonale schommelingen spelen bij deze gewrichtsklachten een grote rol.

Door de hormonale veranderingen ontstaat er een ander evenwicht tussen opbouw en afbraak van het kraakbeen. Door een tekort aan het vrouwelijk hormoon oestrogeen – de aanmaak hiervan vermindert tijdens de overgang – wordt er minder collageen opgebouwd. Collageen is een lijmvormend eiwit in bindweefsel. Oestrogeen ondersteunt alle collageenstructuren; niet alleen de huid of spieren, maar ook de pezen, gewrichtskapsels, -gewrichtsbanden, en het gewrichtskraakbeen.

Na de menopauze is de laag kraakbeen blijvend dunner, de smering minder en zijn de gewrichtsvlakken veranderd van vorm. Dit proces kan pijn geven of de beweging beperken. Kleine gewrichten geven het meeste last? Gewrichten in bijvoorbeeld handen, tenen, polsen en enkels kunnen dan pijnlijk aanvoelen, Maar ook in de schouders, knieën, rug en heupen kunt u klachten krijgen.

Tips…

Verminder stress, houd het lichaam warm. Neem af en toe een warm bad. Let op bij nachtzweten dat u niet te veel afkoelt en daardoor stijve spieren en gewrichten krijgt. Draag niet al te strakke kleding, Beweeg voldoende. Drink genoeg water. Er bestaan ook voedingssupplementen die speciaal ontwikkeld zijn voor uw gewrichten

Ontdek meer…

Bones Vitalis Gewrichten

Probeer nu

Advertentie

This entry was posted in Niet gecategoriseerd. Bookmark the permalink.