Meer kans op een frozen shoulder bij diabetes patiënten

Een pijnlijke en stijve schouder, ook wel frozen shoulder, komt bij 10 tot 20 procent van de mensen met diabetes voor. Ook mensen met hart en vaatziekten en schildklierziektes hebben meer kans op het krijgen van deze schouderaandoening.

Bij een frozen shoulder is er sprake van een ontsteking in het schoudergewricht, waarbij door een verminderde elasticiteit van het gewrichtskapsel de bewegingsmogelijkheid van de schouders is verslechterd. Bij een frozen shoulder voelt de schouder stijf aan en is er sprake van een zeurende of stekende pijn aan de buitenkant van de schouder. De aandoening wordt vaker bij vrouwen dan bij mannen gediagnosticeerd en komt het meeste voor tussen de 40 en 60 jaar.

Een verband met diabetis

Diabetes, een snel of langzaam werkende schildklier en sommige hart en vaatziekten vergroten de kans op een frozen shoulder. Vooral bij mensen met diabetes is de kans op een frozen shoulder groter: tot 20 procent krijgt met deze pijnlijke aandoening te maken. Ook krijgt naar schatting 30 procent van de mensen met diabetes last van stijve gewrichten. Het begint meestal altijd met stijfheid van de gewrichten in de handen, maar het kan zich ook in andere gewrichten voordoen. Het probleem zit hierbij niet in de gewrichten zelf, maar in het omliggende bindweefsel. Andere aandoeningen aan de handen die vaker optreden bij diabetes zijn de trigger finger (gebogen vingers die eruit zien alsof de trekker van een pistool wordt overgehaald) en carpaal tunnelsyndroom (waarbij het bindweefsel in de pols dikker wordt en de zenuw die er doorheen loopt beknelt raakt).

De oorzaak van dit verband is nog niet bekend. Er is wel een theorie dat glucose bij een hoge bloedsuiker bindt aan collageen, waar de banden van de schouder voor een groot deel uit bestaan. De banden worden hierdoor een beetje kleverig, wat de schouder stijf en pijnlijk maakt.

Goed nieuws: een frozen shoulder verdwijnt meestal vanzelf weer, alleen kan dit een tijd duren. Bij mensen met diabetes duurt dit meestal langer en is de behandeling minder voorspelbaar. Het klinkt tegenstrijdig, maar het is aangetoond dat hoe meer je oefent, hoe slechter dat is voor de prognose. Osteopaat Manuel van Tintelen vertelde eerder in gezondNU: “Tegen een patiënt met een frozen shoulder zeg ik: ‘Ik zou u graag helpen, maar hoe meer ik u help, hoe langer de klachten aanhouden.’ Mensen met een frozen schoulder die niets doen, hebben vaak de beste vooruitzichten. Bij mensen die een klein beetje oefenen, gaat het een stuk minder.

Vaak wordt gezien dat de pijn wordt bestreden met pijnstillers, Mensen die dit niet willen, kunnen overwegen een collagen aminozuurverbinding te gebruiken.

Bones Vitalis Gewrichten

Probeer nu

Advertentie

Wat kunnen aminozuren betekenen

In vivo onderzoek uitgevoerd aan de universiteit van Rochester Medical Center (USA), bevestigt de unieke voordelen van aminozuren in ondersteuning van gezonde gewrichten door regeneratie van kraakbeen en zijn belangrijke anti-inflammatoire (ontstekingsremmende) werking.[1]

Een grote hoeveelheid wetenschappelijke studies [2] bevestigt de werkzaamheid van specifieke aminozuren, die het bindweefsel ondersteunen en gezonde gewrichten bevorderen. Deze gegevens omvatten in-vitro, in vivo en meervoudige placebo-gecontroleerde klinische studies.

In de onderstaande klinische studies [3] is bevestigd dat dagelijkse inname van bepaalde aminozuren (ca. 8g) een positief effect had op gewrichtspijn reductie en de gewrichtsfunctionaliteit verbeterde, terwijl In meerdere studies is bevestigd dat de combinatie van deze specifieke aminozuren, degeneratie van het gewricht helpt te voorkomen en pijn helpt te verminderen [4].

Ontdek meer over aminozuren…

Aminozuren zijn als voedingssupplement te verkrijgen. Voedingssupplementen worden als levensmiddel geclassificeerd. Ze hebben dan ook – afgezien van eventuele voedselallergie of voedselintolerantie – geen bijwerkingen.

[1] Voetnoot Studies

Dar Q.A. et al. 2014, Oral hydrolysed type I collagen induces chondroregeneration and inhabits synovial inflammation in murine posttraumatic osteoarthritis , Osteoarthritis and Cartilage. 24:5532-5533.

[2] Voetnoot Studies

Henrotin Y. et al., 2011. Nutraceuticals: do they represent a new era in the management of osteoarthritis? – a narrative review from the lessons taken five products. Osteoarthritis and Cartilage, 19: 1-21.

Moskowitz, R., 2000. Role of collagen hydrolysate in bone and joint disease. Seminars in Arthritis and Rheumatism, 30: 87-99.

Jiang, et al. 2014. Collagen Peptides for Treatment of Knee Osteoarthritis: A Double-Blind Randomized, Placebo-Controlled Study. Agro Food Industry Hi Tech 25(2): 20–21.

Van Vijven J.P.J. et al., 2012. Symptomatic and chondroprotective treatment with collagen derivatives in osteoarthritis: a systematic review. Osteoarthritis and Cartilage, 20: 809-821.

Ragle R.L. et al., 2012. Nutraceuticals in the management of osteoarthritis: a critical review. Drugs & Aging, 29: 717-731.

Benito-Ruiz P. et al., 2009. A randomized controlled trial on the efficacy and safety of a food ingredient, collagen hydrolysate, for improving joint comfort. International Journal of Food Sciences and Nutrition, 60:99-113.

Clark, K.L. et al., 2008. 24-Week study on the use of collagen hydrolysate as a dietary supplement in athletes with activityrelated joint pain. Current Medical Research and Opinion, 24: 1485-1496.

[3] Voetnoot Studies

Ragle, R.L., and Sawitzke, A.D., 2012, Nutraceuticals in the management of osteoarthritis: a critical review, Drugs Aging, 29(9): 717–731.

Jiang JX. et al. (2013). Treatment of knee osteoarthritis: A double-blind, randomized, placebo-controlled study. Agro FOOD Industry Hi Tech, Vol 25(2):19-23.

Oesser, S. et al. (2003). Stimulation of Type II Collagen Biosynthesis and Secretion in Bovine Chandrocytes Cultured with Degraded Collagen. Cell Tissue Research, 311: 393-399.

[4] Voetnoot Studies

Van Vijven, J.P.J. et al., 2012, Symptomatic and chondroprotective treatment with collagen derivatives in osteoarthritis: a systematic review, Osteoarthritis and Cartridge, 20(8): 809-821.

Ragle, R.L., and Sawitzke, A.D., 2012, Nutraceuticals in the management of osteoarthritis: a critical review, Drugs Aging, 29(9): 717–731

Bronnen

https://www.diabetestrefpunt.nl/bericht/frozen-sholder/

https://www.gezondnu.nl/dossiers/diabetesnu/diabetes/frozen-shoulder-en-diabetes/

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *