Nederlanders worstelen dagelijks met reuma.

Nederlanders worstelen dagelijks met reuma. Hebben zij allemaal ontstekingen? Wie is onder behandeling bij een huisarts en wie bij een reumatoloog?

Twee groepen reuma

Reuma is een verzamelnaam voor aandoeningen aan het bewegingsapparaat zoals gewrichten, spieren, pezen en botten. Reuma kan grofweg ingedeeld worden in twee groepen; ontstekingsreuma en de niet-ontstekingsvormen zoals artrose, jicht, osteoporose en weke delen-reuma. Ontstekingsreuma wordt behandeld in het ziekenhuis met medicatie die het afweersysteem positief beïnvloedt en daardoor het ontstekingsproces remt. Ook mogelijke bijwerkingen van deze medicatie kunnen dan goed in de gaten worden houden. Voor patiënten met een andere vorm van reuma wordt hun behandeling afgestemd met de huisarts, fysiotherapeut en/of diëtist. De behandeling bestaat dan vooral uit leren omgaan met de ziekte, hoe besteedt de patiënt zijn/haar energie en oefeningen, want in beweging blijven is belangrijk. Heeft een patiënt veel pijn, dan kan de huisarts pijnstillers voorschrijven. Soms is er een doorverwijzing naar de reumatoloog om er zeker van te zijn dat het toch geen ontstekingsreuma is”.”

Belang vroege diagnose

Nederland telt twee miljoen mensen met reumatische klachten. “Echter twee tot drie procent van de bevolking heeft ontstekingsreuma. Een vroege diagnose helpt verdere schade aan gewrichten te voorkomen en de kwaliteit van leven verbetert door behandeling. Reuma is niet te voorkomen, soms speelt erfelijkheid een rol. In beweging blijven, gezond eten en niet roken is het beste.”

Bron: Nationale Vereniging ReumaZorg Nederland

Bones Vitalis Gewrichten

Probeer nu