Neurowetenschappers claimen pijnbron fibromyalgie te hebben gevonden

Vaak wordt nog gedacht dat fibromyalgie een imaginaire, puur psychologische aandoening is, maar uit recente studie blijkt nu dat de ziekte veroorzaakt wordt door een teveel aan zenuwvezels in de bloedvaten.

Baanbrekende inzichten voor al die talloze mensen, waarvan het grootste deel vrouwen, die al jaren op zoek zijn naar een doeltreffende behandeling.

Neurowetenschappers claimen nu de pijnbron bij fibromyalgie patiënten te hebben gevonden, waarvoor niet, zoals men eerder dacht op zoek gegaan moet worden in de hersenen.

Amerikaanse neurowetenschappers onderzochten de huid op de handen van mensen die door gebrek aan sensorische zenuwvezels amper reageren op pijnprikkels. Vervolgens deden ze hetzelfde met handen van fibromyalgiepatiënten. Zo zagen ze een overdreven hoeveelheid van één specifiek type zenuwvezels, genaamd arteriool-venulen (AV). Gebleken is dat er een rechtstreekse link is tussen deze zenuweindes en de wijdverspreide pijn die patiënten met fibromyalgie voelen.

Deze studie verklaart waarom fibromyalgie patiënten bovenmatig overgevoelige handen en andere gevoelige zones (zogeheten tenderpoints of drukpunten) op hun lichaam hebben. Dat koud weer de symptomen alleen maar erger maakt wordt door de studie ook bewezen.

De verstoorde bloedstroom kan perfect de oorzaak zijn van spierpijn en andere pijnprikkels, maar ook van oververmoeidheid”, verklaart neurowetenschapper Dr. Frank L. Rice.

Bron: Fibromyalgia Mystery Finally Solved!

Lees hier wat aminozuren kunnen betekenen…

Bones Vitalis Gewrichten

Feel Good, Feel Free

Advertentie