Osteoporose… Nieuwe strategieën broodnodig

De ziekte osteoporose berooft de botten van kalk en mineralen, waardoor ze erg broos worden. De minste of geringste stoot of beweging leidt al tot botbreuken. In 2015 hadden in Nederland naar schatting 431.400 personen osteoporose: 62.900 mannen en 368.500 vrouwen. Dit zijn schattingen uitsluitend gebaseerd op basis van huisartsenregistraties. (bron: volksgezondheidszorg.info, RIVM).

Er zijn verscheidene factoren die de aanmaak en afbraak van het bot beïnvloeden. Osteoporose komt het meest voor bij vrouwen na de overgang, als gevolg van een afname van de oestrogeenspiegels. Een gebrek aan calcium, al dan niet in combinatie met een gebrek aan vitamine D verhoogt de kans op osteoporose. De aanleg voor osteoporose is deels genetisch bepaald. Het voorkomen van osteoporose in de familie wordt als één van de belangrijkste risicofactoren gezien.

Fracturen als gevolg van een verslechterde botkwaliteit door osteoporose (osteoporotische fracturen) hebben diverse gevolgen voor de kwaliteit van leven. Patiënten kunnen beperkt worden in hun dagelijks functioneren, zoals tijdens het lopen, buigen, opstaan en het dragen of tillen van dingen. Zo kunnen fracturen in de ruggenwervel zorgen voor wervelinzakkingen waardoor er een lengteverlies kan ontstaan dat kan oplopen tot twintig centimeter. Een andere veelvoorkomende fractuur is de heupfractuur. Een Heupfractuur ontstaat meestal door val.

Al in 2010 gaven de landen van de EU 37 miljard euro uit om de ziekte te bestrijden, en dat bedrag blijkt jaarlijks op te lopen. Dit blijkt uit een Rapport van Internationaal Fonds tegen Osteoporose (IOF). Voorts maakt genoemd rapport melding dat Europese landen betere strategieën moeten ontwikkelen om de botziekte te bestrijden.

Bones Vitalis Botten & Kraakbeen

Probeer nu

Advertentie

Wat kunnen aminozuren betekenen

Consumptie van uitgekiende aminozuurverbindingen, vitaminen, mineralen zal er voor zorgen dat ons lichaam volop wordt voorzien van bouwstenen, die goed zijn voor de aanmaak van kraakbeen, een rol spelen bij de botaanmaak en van belang zijn voor de normale vorming van bindweefsel in kraakbeen en botten (o.m. eiwitten/mangaan).

In talrijke studies {1] is bevestigd dat door dagelijkse inname van uitgekiende aminozuren (eiwitten), de botcellen die belast zijn met botvorming (osteoblasten) voorkeursmatig worden gestimuleerd, vergeleken met cellen die betrokken zijn bij botafbraak (osteoclasten), hetgeen leidt tot een toename van botvorming.

Aminozuren zijn als voedingssupplement te verkrijgen. Voedingssupplementen worden als levensmiddel geclassificeerd. Ze hebben dan ook – afgezien van eventuele voedselallergie of voedselintolerantie – geen bijwerkingen.

Ontdek meer…

 

[1] Voetnoot: studies

Daneault, A. et al, 2014, Hydrolyzed collagen contributes to osteoblast differentiation in vitro and subsequent bone health in vivo. Osteoarthritis and  Cartilage 22: S131.

Mizuno, M. et al., 2001. Osteoblast-related gene expression of bone marrow cells during the osteoblastic differentiation induced by type I collagen. Journal of Biochemistry, 129: 133-138.

Andrianarivo, A.G. et al., 1992. Growth on type I collagen promotes expression of the osteoblastic phenotype in human osteosarcoma MG-63 cells. Journal of Cellular Physiology, 153: 256-265.

Lynch, M.P. et al., 1995. The influence of type I collagen on the development and maintenance of the osteoblast phenotype in primary and passaged rat calvarial osteoblasts: modification of expression of genes supporting cell growth, adhesion, and extracellular matrix mineralization. Experimental Cell Research, 216: 35-45.

 

 

 

This entry was posted in Niet gecategoriseerd. Bookmark the permalink.