Osteoporose, vitamine D geen extra invloed

Botontkalking, ook wel osteoporose genoemd, houdt in dat botten brozer worden. Deze aandoening komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen en begint meestal op latere leeftijd. Zo heeft 1 op de 3 vrouwen boven de 60 jaar last van osteoporose.

De overgang bij vrouwen vergroot de kans op het krijgen van deze aandoening. Na de overgang maakt het lichaam namelijk minder vrouwelijke hormonen aan. Terwijl deze vrouwelijke hormonen oestrogeen en progesteron juist er voor zorgen dat de afbraak van botten geremd wordt. In de jaren na de overgang breekt het lichaam de botten dus sneller af, waardoor ze brozer worden. De grootste kans op osteoporose is wanneer vrouwen voor hun 45e in de overgang zijn gekomen.

Vitamine D geen extra invloed

Er wordt vaak geadviseerd om voldoende calciumrijke producten en vitamine D in te nemen. Uit onderzoek van het Winthrop University Hospital [1] blijkt dat Calcium inderdaad de botgezondheid bij vrouwen na de overgang verbeterd, maar voor vitamine D geldt dit niet. Onderzoeker John Aloia legt uit dat Vitamine D en calcium het botmetabolise (proces van botaanmaak en botafbraak) beïnvloeden door de hoeveelheid hormoon uit de bijschildklieren (PTH) te verminderen. Hierbij is vitamine-D enkel gunstig bij vrouwen die een vitamine-D te kort hebben. Bij vrouwen die de dagelijkse hoeveelheid voedingsstoffen en vitaminen binnen krijgen, geeft dit supplement geen enkel voordeel, meldt Aloia.

John Aloia bestudeerde met zijn collega’s 159 vrouwen na de overgang. De groep vrouwen werd onderverdeeld in vier groepen. Zo kreeg de eerste groep vitamine D en calcium toegewezen. De andere groep kreeg alleen vitamine D, een groep kreeg alleen calcium en de laatste groep kreeg placebo’s. Over een periode van zes maanden werd de botgezondheid van de vrouwen onderzocht. Hieruit is gebleken dat de natuurlijke botafbraak bij de groep vrouwen die calcium slikten, aanzienlijk minder is, terwijl vitamine D dit effect niet had. Aloia meldt ‘’Ons onderzoek suggereert dat vitamine D boven de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid geen extra invloed heeft op de botgezondheid, voor calcium geldt dit wel’’ [1].

Bones Vitalis Botten & Kraakbeen

Probeer nu

Advertentie

Gebruik de juiste voedingsmiddelen?

Naast het voldoende innemen van Calcium is het belangrijk om te weten dat bepaalde voeding de opname van calcium in de weg kan zitten. Voedingsstoffen als suiker, alcohol en cafeïne zorgen ervoor dat er minder calcium wordt opgenomen in het lichaam.

Botmetabolisme (proces van botaanmaak en botafbraak) vervangt jaarlijks circa 15% van de botmassa bij gezonde volwassenen. In een studie [2] is bevestigd dat onevenwichtige verhoudingen van botafbraak en botopbouw leiden tot meer botverlies dan botformatie. De studie bevestigt dat inname van uitgekiende aminozuren, de osteoblasten (botvormende cellen) activeert en botafbraak vermindert.

Een in vivo studie, waarin osteopenie (lage botdichtheid) bij postmenopauzale vrouwen is nagebootst met dieren, bevestigt een overeenkomstige botmineraaldichtheid (BMD) in de ovariëctomie groep die gedurende 12 weken is gevoed met aminozuren (eiwitten) ten opzichte van de non-ovariëctomie controlegroep die niet is gevoed met deze aminozuren [3].

In dezelfde studie [3] is de dagelijkse inname van genoemde aminozuurverbinding onderzocht ter zake het effect op botgrootte, botsterkte en botstevigheid. De resultaten bevestigden in de ovariëctomie groep die gedurende 12 weken is gevoed met deze aminozuurverbinding een verhoging van deze parameters ten opzichte van de non-ovariëctomie controlegroep die niet is gevoed met deze aminozuren.

Voorts wordt In talrijke studies [4] bevestigd dat door dagelijkse inname van uitgekiende aminozuren, de botcellen die belast zijn met botvorming (osteoblasten) voorkeursmatig worden gestimuleerd, vergeleken met cellen die betrokken zijn bij botafbraak (osteoclasten), hetgeen leidt tot een toename van botvorming.

Aminozuren zijn als voedingssupplement te verkrijgen. Voedingssupplementen worden als levensmiddel geclassificeerd. Ze hebben dan ook – afgezien van eventuele voedselallergie of voedselintolerantie – geen bijwerkingen. Lees meer over deze aminozuren…

Bewegen

Naast juiste voeding en vitaminen kan voldoende bewegen ook helpen om osteoporose te voorkomen. Zo zorgt bewegen (of lsporten) er voor dat de botten en spieren sterker worden.

Het verlies van botmassa kan vertraagd worden door lichaamsbeweging. Een half uur per dag bewegen is daarom belangrijk. Het gaat beslist niet om sporten op topniveau. Elke vorm van lichaamsbeweging is zinvol. Beweging waarbij het lichaam met zijn eigen gewicht wordt belast, heeft het grootste effect. Denk hierbij aan wandelen, traplopen, tuinieren, springen, hardlopen.

Gewichtsondersteunende lichaamsbeweging, zoals zwemmen en fietsen, heeft minder effect. Vooral zwemmen is minder effectief, omdat het lichaam dan niet echt wordt belast; het wordt gedragen door water. Wel maakt zwemmen de spieren en gewrichten los, zeker zwemmen in warm water.

Ontdek meer…

 

[1] Voetnoot: studies

John F. Aloia et al, MD, Winthrop University Hospital 2013. Calcium and Vitamin D Supplementation in Postmenopausal Women

[2] Voetnoot: studies

Daneault, A. et al., 2015. Biological effect of hydrolyzed collagen on bone metabolism. Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 10: 1040- 8398.

[3] Voetnoot: studies

Guillerminet F. et al., 2012. Hydrolyzed collagen improves bone status and prevents bone loss in ovariectomized C3H/HeN mice. Osteoporosis International, 23: 1909-1919

[4] Voetnoot: studies

Mizuno, M. et al., 2001. Osteoblast-related gene expression of bone marrow cells during the osteoblastic differentiation induced by type I collagen. Journal of Biochemistry, 129: 133-138.

Lynch, M.P. et al., 1995. The influence of type I collagen on the development and maintenance of the osteoblast phenotype in primary and passaged rat calvarial osteoblasts: modification of expression of genes supporting cell growth, adhesion, and extracellular matrix mineralization. Experimental Cell Research, 216: 35-45.

Andrianarivo, A.G. et al., 1992. Growth on type I collagen promotes expression of the osteoblastic phenotype in human osteosarcoma MG-63 cells. Journal of Cellular Physiology, 153: 256-265.

Daneault, A. et al, 2014, Hydrolyzed collagen contributes to osteoblast differentiation in vitro and subsequent bone health in vivo. Osteoarthritis and  Cartilage 22: S131.

One thought on “Osteoporose, vitamine D geen extra invloed

  1. Svetka zegt:

    Cayenne zal helpen verhogen van uw lichaam temperatuur die u zullen helpen activeren het natuurlijke vet-en calorie verbranding processen. Afgezien van dat, cayenne helpt ook bij het verstrekken van de natuurlijke ondersteuning voor de bloedsomloop en de spijsvertering. Meer informatie: Gember is bekend om zijn anti-oxidanten eco slim en is zeer gunstig voor het kalmeren van de maag en de ondersteuning van de spijsvertering. Andere ingrediënten van EcoSlim zijn alle significant belang voor het verbeteren van uw algehele verlies van het gewicht. EcoSlim werkt niet? Hoe te gebruiken en recensies. Net als veel andere dieet drop merken in de markt, deze vloeibare drop is het niet de bijwerkingen-gratis product bevat stimulerende middelen. http://svetka.info/eco-slim-in-nederland-en-belgie-lees-beoordelingen-van-klanten-en-ontdek-dit-innovatieve-afslankproduct.html Hoewel het nog steeds niet uit is dat er af en toe fastfood op de tafel ligt, is dat niet meer zo tragisch met Eco-Slim. Dag 90: Ik zou Eco Slim willen aanbevelen aan iedereen die moeite heeft met andere diГ«ten. Het helpt echt en wordt op natuurlijke wijze geproduceerd – een absoluut voordeel ten opzichte van andere producten. Zijn er Eco Slim bijwerkingen bekend? Er zijn geen bijwerkingen waargenomen bij het gebruik van Eco Slim. Echter, iedereen die allergisch is voor een van de genoemde ingrediГ«nten of die gevoelig is voor een van de stoffen, mag de vetverbrander niet gebruiken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *