Bewegen, yoga en gezonde voeding bij reuma…

Yoga kan pijn verlichten van mensen met artrose en reumatoïde artritis. Dit blijkt uit een gezamenlijke studie van de universiteiten van Arizona, Alabama en Florida. Al na acht weken yogales verbetert de psychische en lichamelijke gezondheid en de kwaliteit van leven van patiënten met artrose en RA. Dat blijkt uit een studie die is uitgevoerd door Susan Barlett.

In Amerika is yoga met een sterke opmars bezig. Ongeveer 1 op de 10 Amerikanen doet aan yoga om de gezondheid en conditie te verbeteren. Daarom besloot Barlett om het effect van deze ontspannende bewegingstherapie  te onderzoeken bij patiënten met artrose en reumatoïde artritis.

Barlett is als hoofddocent Geneeskunde verbonden aan het Johns Hopkins Arthritis Center in Baltimore. Aan haar onderzoek namen 75 mensen deel met knie-artrose of reumatoide artritis. Een deel daarvan werd op een wachtlijst geplaatst. De rest volgde acht weken lang tweemaal per week yogalessen die gericht waren op de beperkingen. De yogagroep liet een verbetering van 20% zien in vergelijking met de wachtlijstgroep. Zij hadden minder pijn, meer energie en een betere stemming. Ook waren zij beter in staat om thuis en op het werk lichamelijke taken te verrichten.

Als yoga net een stap te ver is

Probeer dan in beweging te blijven en breid de lichaamsbeweging stap voor stap uit. Samen met iemand bewegen (zwemmen, wandelen, fietsen, gymnastiek) werkt motiverend.

Kies voor voeding dat rijk is aan mineralen, vitaminen, oliën en antioxidanten. Zo is bekend, dat Omega3 vetzuren uit vette zeevis kunnen helpen bij het verminderen van ontstekingen en dat vitamine C bijdraagt tot het behoud van gezond kraakbeen.

Want actief bezig zijn in combinatie met de juiste voedingsmiddelen, lijkt met grote zekerheid te leiden tot beter welbevinden!

Bones Vitalis Gewrichten

Feel Good, Feel Free

Advertentie

 

 

Lees ook: Reuma… Hoe ga ik verzuring tegen