Reuma… Goed leven en slapen, vermijd stress!

Volgens de laatste peilingen heeft 1 op de 5 Nederlanders één of meerdere vormen van reuma. De verwachting is dat dit aantal in de toekomst zal toenemen. Reuma is een grillige ziekte. Iemand kan ’s avonds naar bed gaan en de volgende morgen door pijn, ontstekingen en vermoeidheid nauwelijks nog zijn bed uitkomen. Iedere patiënt heeft zijn eigen verhaal, wensen en mogelijkheden. Reuma is niet altijd hetzelfde. Probeer te leren omgaan met de onvoorspelbaarheid en met de beperkingen die de ziekte met zich mee brengt.

Leef gezond

Gebruik goede voeding in de vorm van een mediterraan dieet met olijfolie, noten, groente, fruit, samen met vette vis zoals haring, zalm of makreel. Dit vermindert het risico op reumatische aandoeningen en heeft al na enkele maanden ook een gunstige invloed op het ziekteverloop (minder pijn en stijfheid en een verbetering van de verslechterde gewrichtsfunctie en het algemeen welbevinden, zo blijkt uit onderzoek). Gezond eten en voldoende bewegen is altijd goed. Rook en drink niet!

Goede nachtrust

Een goede nachtrust is onontbeerlijk. Vaak begint dit bij een goed matras en een passend kussen.

  • Hét bed voor de reumapatiënt bestaat niet. Laat u adviseren en vraag of u een bed of matras voor langere tijd mag uitproberen. De oplegmatrassen van bijvoorbeeld Memory Foam werken drukverlagend en comfortverhogend. Deze matrassen kunt u gebruiken op uw bestaande matras. Ze passen zich aan uw lichaam aan.
  • Veel mensen met reuma hebben last van stijfheid als ze opstaan. Daarom is het raadzaam rustig uit bed te stappen. In bed of aan de rand van het bed kunt u alvast wat oefeningen doen om de spieren soepeler te maken.
  • Een ergotherapeut kan u adviseren bij het kopen van een geschikt bed.

Vermijd stress

Stress kan het afweersysteem ontregelen en daarmee invloed hebben op de reumatische ziektes. Daarom is het algemene advies: vermijd ongewenste en overmatige stress. Dat betekent natuurlijk niet dat u helemaal niets meer mag doen. Een gezonde mate van stress is nodig om te leven. Bijvoorbeeld wanneer het gaat om bewegen, sporten, werk of hobby’s. Bent u boos of verdrietig vanwege uw klachten? Dat is heel normaal. Probeer erover te praten met de mensen in uw omgeving of bespreek het met uw reumaverpleegkundige.

Tips

Iedere patiënt is uniek en ieder ziekteverloop is anders, persoonlijke situaties verschillen van elkaar. Wellicht een idee om ook de volgende tips nog te proberen in jouw specifieke situatie. Bouw voldoende rustmomenten op een dag in, probeer niet teveel zware activiteiten achter elkaar te doen, wissel licht en zwaar werk af, wissel regelmatig van houding en blijf bewegen want daarmee worden afvalstoffen afgevoerd. Want door in beweging te blijven, wordt er meer bloed door het lichaam gepompt en zo worden afvalstoffen afgevoerd. Hierdoor zal de vermoeidheid in de spieren afnemen. Ook hier geldt: rust roest!

Maar misschien wel het allerbelangrijkste…  blijf optimistisch en ga niet bij de pakken neer zitten!

Lees ook: Reuma te lijf met gezonde voeding

Bones Vitalis Gewrichten

Probeer nu

Advertentie