Reuma… tips en adviezen!

Reuma is een verzameling van méér dan honderd aandoeningen die we indelen in drie categorieën:

– Ontstekingsreuma, zoals reumatoïde artritis en jicht.

– Artrose, de meest voorkomende vorm van reuma in Nederland

– Weke-delenreuma, zoals fibromyalgie of bijvoorbeeld peesontsteking

Reuma is onvoorspelbaar. Het is een grillige ziekte. U kunt heel lang geen klachten hebben totdat plotseling de ziekte weer de kop op steekt. Nieuwe patiënten moeten vaak aan de situatie wennen. Maar ook voor de partner, vrienden, familie en collega’s verandert er veel.

Tips over beweging

Reuma zorgt vaak voor stijfheid, vermoeidheid en pijn bij bewegen. Toch is bewegen voor patiënten met een reumatische aandoening juist heel goed. Het maakt de spieren en gewrichten sterker en soepeler, waardoor pijn en stijfheid vermindert. Ook houdt het de conditie op peil, waardoor u minder snel last hebt van vermoeidheid.

Reumapatiënten kampen echter vaak met de vraag: welke sporten kan ik (blijven) uitoefenen? Maar er kunnen ook vragen ontstaan over beweging op het werk of in het huishouden.

Enkele tips:

 • Blijf in beweging, maar denk aan uw grenzen. Als de reuma actief is, zult u goed moeten luisteren naar wat uw lichaam aangeeft. Wanneer een activiteit veel pijn doet, kunt u daar beter (tijdelijk) mee stoppen. Als de pijn langer dan twee uur aanhoudt, dan kunt u het de volgende keer beter wat rustiger aandoen.
 • Zorg voor evenwicht in uw dagelijkse leven. Wissel activiteiten af met rust en ontspanning. Dit geldt voor zowel uw werk als voor sportactiviteiten en het huishouden.

Algemene tips en adviezen

Veel van uw dagelijkse handelingen zijn op een andere manier uit te voeren. Daardoor kosten ze minder kracht en zijn ze minder belastend voor uw gewrichten.

Hierbij kunt u denken aan:

 • Verdik, verleng en maak handvatten en handgrepen stroever.
 • Schuif voorwerpen, in plaats van ze te tillen.
 • Probeer de til-last te verminderen. Doe uw tas bijvoorbeeld minder vol en til dingen één voor één op.
 • Voer uw activiteiten zoveel mogelijk zitten uit in plaats van staand.
 • Zorg voor een geschikte (op u afgestemde) werkplek.
 • Probeer niet te hoog te reiken en niet te laag te bukken.
 • Ga niet op uw tenen staan om iets te pakken, maar gebruik een keukentrapje.
 • Gebruik grote in plaats van kleine gewrichten en indien mogelijk meerdere gewrichten tegelijkertijd. Gebruik bijvoorbeeld in plaats van uw vingers uw hele hand, twee handen of uw hele onderarm.
 • Maak gebruik van hulpmiddelen in uw huishouden. Denk bijvoorbeeld aan elektrische apparatuur, zoals een snijmachine of mixer, keukenmessen met verdikte handvatten of antislipmateriaal.
 • Houd rekening met het type kleding. Koop bijvoorbeeld wijde kleding en klittenband in plaats van knoopjes. Ook kunt u een ringetje aan een ritssluiting maken om deze makkelijker te bedienen.

Welke sporten zijn geschikt?

Over het algemeen zijn rustige sporten zoals wandelen, fietsen, zwemmen (met name in extra warm water) en nordic walking heel geschikt voor mensen met een reumatologische aandoening. Intensievere vormen van sport, zoals voetbal en tennis, zijn ook mogelijk. Voordat deze sporten hervat worden, mogen de gewrichten niet meer ontstoken zijn. Daarnaast is het belangrijk dat de gewrichten niet dikker worden of (steeds meer) pijn gaan doen na het sporten. Er zijn ook reumapatiëntverenigingen die allerlei bewegingsactiviteiten aanbieden in groepsverband, zoals wandelen en badmintonnen.

Bron: www.mmc.nl

Lees ook: Bewegen met reuma…