Reuma… Voeding als medicijn!

Er is al veel onderzoek gedaan naar de link tussen voeding en reumatoïde artritis. Zo werd de invloed van bepaalde diëten, zoals vegetarisme en vasten, onder de loep genomen. Het effect van bepaalde vetten, antioxidanten, vitaminen en mineralen onder de vorm van supplementen werden ook al onderzocht. Hieruit vloeien wisselende resultaten voort. Ondanks de groeiende wetenschappelijke interesse in de rol van voeding bij reumatoïde artritis, kan op basis van de recentste onderzoeksresultaten geen specifiek dieet worden aanbevolen. Echter, uit al deze onderzoeksresultaten blijkt wel dat een evenwichtig en gevarieerd voedingspatroon bij reumatoïde artritis van belang is en dat er nadruk gelegd kan worden op bepaalde voedingsmiddelen.

Kies voor goede vetten

Het lichaam heeft vetten nodig maar niet alle vetten zijn even gezond. Veel bewerkte producten zoals koekjes, crackers en gebak bevatten transvetten. Het is beter om deze te vermijden. Omega 3-vetzuren zijn goede vetten en die kun je vinden in vette vis zoals zalm, haring, sardines en makreel. Er zijn beperkte aanwijzingen dat visvetzuren een licht ontstekingsremmend effect hebben, alhoewel in hoge doseringen. Toch is het belangrijk om 2 keer per week (vette) vis te eten. De Gezondheidsraad adviseert volwassenen per dag 450 mg visvetzuren. Dat staat gelijk aan het 2 keer per week eten van vis, waarvan minimaal een keer vette vis. Of je kunt visoliecapsules gebruiken.

Groenten, groenten en nog eens groenten

Groenten en fruit zijn een perfecte bron van vezels, vitaminen en mineralen. Het is voor de zuur-basen balans heel belangrijk dat je genoeg groenten eet. Naast dat groenten basisch werken, bevatten ze ook heel veel vitaminen en mineralen, die de werking van je organen ondersteunen. Ook zijn vooral de groene groenten rijk aan het mineraal magnesium. Magnesium speelt een rol in wel 200 processen in het lichaam. De aanbeveling voor groenten is 300g per dag. Probeer het eten ervan te verspreiden over de hele dag. Eet bijvoorbeeld 100g bij de broodmaaltijd en 200g bij de warme maaltijd.

Gebruik kurkuma in de keuken

Reumapatiënten zouden baat kunnen hebben bij kurkuma omdat het de gewrichtspijn op een natuurlijke manier zou verminderen. De werkzame stoffen van kurkuma worden het beste opgenomen als ze samen met olie en zwarte peper worden ingenomen. Gebruik kurkuma dus royaal bij het koken.

Zorg voor voldoende vitamine D

Vitamine D is niet alleen belangrijk om osteoporose te voorkomen. Het vermoeden bestaat tegenwoordig dat vitamine D een gunstige werking heeft bij ontstekingsreuma. De effectiviteit hiervan is echter nog onvoldoende bewezen.

Voeding die je beter kunt vermijden

Er zijn ook voedingsmiddelen die een reumapatiënt beter kan vermijden. In de natuurgeneeskunde is men ervan overtuigd dat reuma wordt verergerd door zuurvormende voedingsmiddelen. Dit zijn vaak geen ‘zure’ voedingsmiddelen maar voedingsmiddelen die pas na vertering als zuurrest achterblijft in ons lichaam. Deze zuurresten kunnen alleen worden uitgescheiden en worden vaak opgeslagen in ons vetweefsel. Ook ‘zwerven’ ze vaak rond in ons lichaam en kunnen op bepaalde voorkeursplaatsen, ontstekingsreacties veroorzaken. In het algemeen zeggen ze dat alles wat gebakken, gefrituurd of bewerkt is, zuurvormend is. Bron: huisarts.nl

Kijk voor vragen over uw gezondheid op huisarts.nl met veel online informatie. Huisarts.nl is een community met meer dan 2 miljoen bezoekers per maand. Huisarts.nl is met name gericht op online huisartsenzorg, eerstelijns zorg waar huisartsinformatie en de meest voorkomende klachten centraal staan.

Lees ook: Reuma… Hoe ga ik verzuring tegen