Reuma! Wist u dat…

Door veel onderzoek en verbetering in de behandeling van reuma is het ‘typerende beeld’ van reumapatiënten met kromme vingers of zittend in een rolstoel achterhaald. Onder reuma vallen onder meer chronische ontstekingsreuma, artrose, osteoporose en jicht. Reuma is nu een onzichtbare ziekte, maar heeft nog steeds een grote impact op het dagelijks leven. Reuma staat qua ziektelast op de 7e plaats van aandoeningen.

Maar liefst 68% van de patiënten heeft problemen bij het uitvoeren van dagelijkse handelingen, zoals het doen van boodschappen of een stukje fietsen. Ook scoren reumapatiënten lager op kwaliteit van leven in vergelijking met andere Nederlanders. Doordat de beperkingen meestal niet zichtbaar zijn, zorgt deze grillige ziekte voor veel onbegrip in de (directe) omgeving.

Wist u dat…

  • 1,95 miljoen mensen in Nederland een reumatische aandoening hebben, oftewel 1 op 9 Nederlanders.
  • Reumatische aandoeningen op de 7de plaats staan van aandoeningen met de hoogste ziektelast.
  • 68% enige tot zeer veel beperkingen ondervindt in het dagelijks functioneren door pijn, verminderde mobiliteit of vermoeidheid.
  • Meer dan de helft van de mensen met een reumatische aandoening tussen 40- 65 jaar geen betaalde baan heeft .
  • 50% van alle patiënten met reuma onbegrip op het werk ervaart, dit ook bij maatschappelijke instanties, vrienden en familie.
  • 54% van de mensen met een reumatische aandoening aangeeft matig tot zeer eenzaam te zijn.
  • 60% van de patiënten afhankelijk is van medicijnen en 37% veelvuldig fysiotherapie nodig heeft .

Reumapatiënten kampen niet alleen met beperkingen in hun kwaliteit van leven, onbegrip en eenzaamheid, ook de financiële impact van de ziekte is groot. De helft van de reumapatiënten tussen de 40 en 65 jaar heeft geen betaalde baan, maar wel hoge zorgkosten die voor eigen rekening komen. Die kosten zijn de laatste jaren gestegen, mede door de afschaffing van de Wet tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten (Wtcg) in 2014. 60% van de patiënten is afhankelijk van medicijnen en ruim een derde (37%) heeft veelvuldig fysiotherapie nodig. Voor deze behandelingen heeft 9 op de 10 reumapatiënten een aanvullende verzekering.

Dit alles blijkt uit grootschalige onderzoek ‘Reumatische aandoeningen in Nederland’ uitgevoerd door NIVEL [1]. Uitgangspunt voor dit onderzoek vormde de populatie met een reumatische aandoening zoals bekend bij de huisarts.

Bron: kiesvoorjezorg.nl

Lees ook: Voedingsmiddelen die helpen bij reuma…

Lees ook: Wat onvoldoende geweten wordt bij reuma…

[1] Het Nivel is het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg. Er vindt toegepast beleidsonderzoek plaats voor beleidsmakers in de gezondheidszorg. Onderzoek ‘Reumatische aandoeningen in Nederland uitgevoerd door NIVEL [1] in 2016.

Bones Vitalis Gewrichten

Probeer nu

Advertentie

This entry was posted in Niet gecategoriseerd. Bookmark the permalink.