Samenwerkende Gezondheidsfondsen doen groot onderzoek naar afweersysteem

Reuma Nederland, KWF Kankerbestrijding en andere gezondheidsinstellingen verenigd in SGF hebben 15 miljoen euro beschikbaar gemaakt voor een langdurig onderzoek naar de werking van het menselijk afweersysteem. Nog niet eerder is er in Nederland een dergelijk  multidisciplinair onderzoek gedaan naar de oorzaken van een haperend immuunsysteem.

Ons afweersysteem beschermt ons tegen infecties en ziektes, maar bij veel mensen functioneert het niet goed. Bij mensen met auto-immuunziektes als reuma of diabetes werkt het te sterk en bij mensen met kanker juist onvoldoende. Maar ook bij een ziekte als multiple sclerose (MS) en bij allergieën speelt het afweersysteem een essentiële rol.

De Samenwerkende Gezondheidsfondsen (SGF), waarbij naast Reuma Nederland ook Stichting MS Research en Diabetes Fonds zijn aangesloten, hopen dat het onderzoek ertoe zal bijdragen dat het afweersysteem nu eerder, al bij het openbaren van de ziekte, kan worden bijgestuurd. “Samen kunnen we sneller tot een beter resultaat komen en patiënten met deze nare aandoeningen een hoopvollere toekomst bieden”, zegt SGF-directeur Rolink.

“Kijk eens over de schutting”

Projectleider Kuijpers van het Amsterdam UMC heeft in het NOS Radio 1 Journaal programma gezegd dat het onderzoek 3,5 tot 4 jaar in beslag gaat nemen. Hierbij gaan de onderzoekers vooral gaan kijken “hoe het komt dat een bepaalde therapie bij de ene afweerziekte wel werkt en bij de andere niet”.

Door onderzoekers is tot vandaag “te veel vanuit een verkokerde toestand”  gewerkt, zegt Kuijpers. “Ze waren teveel op de behandeling van het eigen ziektebeeld gericht. Het is tijd om eens over de schutting te kijken en van elkaar te leren.”

Lees meer

Hoe weet je dat je reuma hebt? Herken symptomen…

Wat onvoldoende geweten wordt bij reuma…

Wat kun je zelf doen bij reuma…

Bones Vitalis Gewrichten

Probeer nu

Advertentie

This entry was posted in Niet gecategoriseerd. Bookmark the permalink.