Slaaprobot bij reuma…

Kunt u soms moeilijk in slaap komen of blijven vanwege pijnlijke gewrichten? Dan bent u niet de enige. Bij reumatoïde artritis bijvoorbeeld heeft 60-80% van de patiënten slaapproblemen, vergeleken met 10-30% van de gemiddelde bevolking. Meer bewegen overdag, minder koffie/alcohol voor het slapengaan en het inrichten van een slaapvriendelijke slaapkamer zijn veelgehoorde adviezen. Toch blijken ook ademhaling en een gevoel van geborgenheid een positieve invloed te hebben op je slaappatroon.

Slaaprobot TU Delft

Julian Jagtenberg bedacht de slaaprobot tijdens zijn studie Industrieel Ontwerpen aan de TU Delft en het team maakte een prototype voor de minor Robotics. De slaaprobot, die er door een zacht omhulsel uitziet als een kussen, simuleert de menselijke ademhaling. De toenmalige studenten hadden uit bestaand onderzoek geleerd dat het ‘overnemen’ van een rustige ademhaling van een ander, mensen helpt om in slaap te vallen.

Een van de meest voorkomende klachten bij reuma(medicatie) is vermoeidheid. Vaak heeft deze vermoeidheid nog een grotere impact op de kwaliteit van leven dan de pijn door ontstekingen of versleten gewrichten. Bij veel mensen met reuma is ook het slaappatroon verstoord; in slaap komen en blijven is een uitdaging. Veel van hen zijn geholpen met adviezen voor een goede slaap zoals: genoeg lichamelijke activiteit overdag, koffie/alcohol met mate, niet roken, genoeg maar niet te veel vochtinname, een korte powernap overdag en een slaapvriendelijke slaapkamer (goed bed en goede temperatuur, belichting en geen schermen).

“Maar met de slaaprobot gaan we dus een stapje verder. 50 testslapers hebben hem een tijdje gebruikt en zo’n 5.000 personen hebben feedback gegeven op het concept”, vertelt Jagtenberg. “Via crowdfunding moet het mogelijk zijn een productielijn op te zetten. Een flinke stap in de richting van onze droom om in 2025, 100.000 mensen met de slaaprobot aan een goede nachtrust te helpen met ’s werelds beste natuurlijke slaapoplossing” aldus Jagtenberg.

Bron: tudelft.nl

Lees ook: 

Nederlanders worstelen dagelijks met reuma

 

Bones Vitalis Gewrichten

Probeer nu

Advertentie