Knieartrose… óók bang om te bewegen!

De knie is het grootste en meest complexe gewricht van het lichaam. Het bestaat uit een complex van botten, spieren, pezen, banden en kraakbeen. Samen zorgen deze onderdelen voor het goed functioneren van het kniegewricht en voor stabiliteit. De knie is een gewricht dat intensief gebruikt wordt. Lopen, springen, hurken, zitten/opstaan zijn allemaal bewegingen die de knie belasten. Het is dan ook niet zo opmerkelijk, dat slijtage in de knie één van de meest voorkomende vormen van artrose is.

Uit een recente studie van Duke University, Durham, North Carolina [1] onder 350 mensen met knieartrose blijkt dat deze groep minder actief is dan mensen zonder knieartrose. De oorzaak hiervan is dat de groep met knieartrose bang is om te bewegen.

Om de frequentie van symptomen van angst voor beweging onder de doelgroep te onderzoeken, is in deze studie gebruikt gemaakt van de Brief Fear of Movement (BFOM) meetmethodiek, waarmee de relaties van angst voor beweging (BFOM) met kenmerken als leeftijd, geslacht, ras, opleiding, pijn, geschiedenis van vallen en knieblessure en familiegeschiedenis van knieklachten, in kaart zijn gebracht.

Het bleek dat 77 procent van de deelnemers het eens was met tenminste één item op de BFOM-schaal, waarbij 36 procent zelfs drie of meer items goedkeurde, wat suggereert dat deze deelnemers een uitgesproken bewegingsangst hadden! Voorts bleek dat de leeftijd van de patiënten, de dagelijkse activiteitsniveaus, geschiedenis van depressie en het vermogen tot lichaamsbeweging van grote invloed waren.

De angst om te bewegen, fear of Movement (FOM), komt dus vaak voor bij patiënten met knieartrose, en kan een negatieve uitwerking hebben op de fysieke activiteit van deze groep mensen. De onderzoekers menen dat deze angst therapeutisch, bijvoorbeeld via gedragstherapie of anderszins, verminderd kan worden.

Is er een oplossing voor de pijn

In de meeste gewrichten zijn de uiteinden van die botten bekleed met kraakbeen. Kraakbeen zorgt in de gewrichten voor bescherming van de botten (schokabsorptie) en helpt bij de glijbeweging.

Productie van bindweefsels waaronder kraakbeenweefsel is het hoogste in de leeftijd tot 25 jaar. Daarna kan een geleidelijke achteruitgang van de collageenvezels in weefsels ontstaan, waardoor kraakbeen bijvoorbeeld versneld slijt door ongeval, overbelasting, slijtage en/of ouderdom. Vanwege het ontbreken van bloedvaten groeit en herstelt kraakbeen langzamer dan andere bindweefselsoorten.

In vivo onderzoek uitgevoerd aan de universiteit van Rochester Medical Center (USA), bevestigt de unieke voordelen van specifieke aminozuren in ondersteuning van gezonde gewrichten door regeneratie van kraakbeen en zijn belangrijke anti-inflammatoire (ontstekingsremmende) werking [2], terwijl uit andere studies is gebleken dat deze aminozuren de aanmaak van nieuw kraakbeen bevorderen [3].

Lees meer over deze aminozuren…

Bones Vitalis Gewrichten

Feel Good, Feel Free

Advertentie

Lees meer over deze aminozuren…

[1] Voetnoot Studies

Stark-Taylor, S. et al. 2017, Fear of Movement and Associated Factors Among Adults With Symptomatic Knee Osteoarthritis, Duke University, Durham, North Carolina, DOI: 10.1002 / acr.23226

[2] Voetnoot Studies

Dar Q.A. et al. 2014, Oral hydrolysed type I collagen induces chondroregeneration and inhabits synovial inflammation in murine posttraumatic osteoarthritis, Osteoarthritis and Cartilage. 24:5532-5533.

[3] Voetnoot Studies

Jiang, et al. 2014. Treatment of Knee Osteoarthritis: A Double-Blind Randomized, Placebo-Controlled Study. Agro Food Industry Hi Tech 25(2): 20–21.

T.E. McAlindon 2011, Change in knee osteoarthritis cartilage detected by delayed gadolinium enhanced magnetic resonance imaging following treatment with collagen hydrolisate: a pilot randomized controlled trial.