Studie… broccoli voorkomt kraakbeenschade!

Wetenschappers van de Universiteit East Anglia in Groot-Brittannië hebben recent ontdekt dat een stof in broccoli maar ook uit andere groentes (allen uit de kruisbloemenfamilie) de vernietiging van kraakbeen in gewrichten kan tegengaan.

Het gaat om de stof sulfurofaan. Het onderzoek is uitgevoerd op muizen, op menselijke kraakbeencellen en kraakbeenweefsel van koeien. De wetenschappers ontdekten dat sulfurofaan de enzymen blokkeert die de gewrichten kapot maken, door een belangrijk molecuul tegen te houden waarvan al bekend is dat het ontsteking veroorzaakt.

Muizen die veel sulfurofaan in hun voer kregen vertoonden minder kraakbeenschade en artrose dan muizen die dat niet kregen.

Bones Vitalis Botten & Kraakbeen

Probeer nu

Advertentie

Aan de universiteit van East Anglia begint men nu aan een kleinschalig onderzoek onder artrosepatiënten om te kijken of broccoli ook zo goed werkt bij menselijke gewrichten. De deelnemers zijn allen patiënten die al op de wachtlijst staan voor een knieprothese. Op het menu staat ‘super-broccoli’ die speciaal gekweekt is op een hoog gehalte aan sulfurofaan.

Jonge broccoliplantjes bevatten de grootste hoeveelheid sulfurofaan, gevolgd door broccolistronken. Maar ook andere kruisbloemige groenten bevatten veel sulfurofaan. Dat zijn onder andere: boerenkool, witte kool, rode kool, spitskool, savooiekool, knolraap, spruitjes, Chinese kool, radijs, waterkers, tuinkers, rucola, paksoi, koolrabi [1].

Lees hier verder: Reuma… Hoe ga ik verzuring tegen

[1] Het artikel over het onderzoek is op 27 augustus 2013 gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Arthritis & Rheumatism.

Bones Vitalis Gewrichten

Probeer nu

Advertentie