Verse, onbewerkte voeding verbetert gezondheid bij MS en reuma

Een voedingspatroon met meer onbewerkte producten, meer groente en fruit en minder suiker en koolhydraten zorgt ervoor dat mensen met reuma en Multiple Sclerose (MS) minder last van hun ziekte hebben, minder vermoeid zijn en beter functioneren. Dat blijkt uit onderzoeken van het Louis Bolk Instituut onder 120 reumapatiënten en 180 mensen met MS.

Anders eten

De deelnemers aan het onderzoek leerden anders eten via het voedingsconcept van de stichting Voeding Leeft, door middel van 3 bijeenkomsten in 3 maanden, een informatieboekje en een online community. De meeste mensen hielden zich goed aan de richtlijnen, hoewel een deel van de mensen met MS wat moeite had met de benodigde tijd, energie en bewerkelijkheid van het klaarmaken van de maaltijden. Mensen met reuma vonden de richtlijn in het programma om geen tussendoortjes te eten juist het moeilijkst.

Resultaten

Voorafgaand aan de interventie en na 6 maanden vulden de deelnemers een vragenlijst is. De mensen met MS rapporteerden na 6 maanden een lagere intensiteit van de fysieke klachten, een betere ervaren gezondheid en minder vermoeidheid. In de groep mensen met reuma waren de fysieke en mentale gezondheid, het dagelijks functioneren en de kwaliteit van leven significant verbeterd. Deze resultaten waren na een maand al te zien, en hielden aan tot een half jaar na het programma. Bij mensen met reumatoïde artritis (RA) had het nieuwe voedingspatroon meer effect op de fysieke gezondheid dan bij mensen met fibromyalgie. Mensen met fibromyalgie hadden juist meer verbetering op de mentale gezondheid. De mensen die het best de richtlijnen volgden, behaalden de beste resultaten.

Gedragsverandering door goed te luisteren

Hoewel een deel van de deelnemers het lastig vond om hun voedingspatroon te veranderen, was dit maar een relatief klein obstakel. Volgens onderzoeker Voeding en Gezondheid Peter Voshol wordt het obstakel gecompenseerd door de duidelijke gezondheidswinst. ‘Het succes van iedere voedingsinterventie staat of valt bij hoe goed je naar patiënten luistert. Als je weet wat zij nodig hebben, kunnen zij hun doel bereiken: gezonder worden. Dat blijkt ook uit deze studies.’

Bron: Louis Bolk Instituut

Bones Vitalis Gewrichten

Probeer nu

Advertentie

Waarom zijn eiwitten zo belangrijk

Bindweefsel is weefsel dat bestaat uit vezels die krachten van het bewegen opvangen. Dit komt eigenlijk neer op al het weefsel in het lichaam. Structuren die vallen onder bindweefsel zijn onder meer, kraakbeen, spieren, pezen, gewrichtsbanden, gewrichtskapsel, gewrichtskraakbeen.

In voeding zitten eiwitten. Eiwitten bestaan uit aminozuren. Bij de spijsvertering worden de aminozuren onder invloed van enzymen, uit voeding vrijgemaakt. De aminozuren worden via de darmhaarvaten en de poortader naar de lever gevoerd. Een deel van de aminozuren zal de lever onveranderd verlaten, een deel zal in de lever worden omgezet in andere aminozuren.

Uit de vrijgekomen aminozuren kan het organisme zijn eigen specifieke eiwitten opbouwen. De aminozuurverbindingen stimuleren de cellen om nieuwe eiwitten (collageen) aan te maken en op te bouwen. Bindweefsel als botten, spieren, pezen, kraakbeen (fibreus), gewrichtsbanden, gewrichtskapsel, gewrichtskraakbeen (hyalien), bestaan grotendeels uit collageen.

Meer weten over deze aminozuren…

This entry was posted in Niet gecategoriseerd. Bookmark the permalink.