Wat is knieschijfpijn?

Pijn rondom de knieschijf (patella), aan de voorzijde van de knie, is een veel voorkomende klacht. Soms kraakt of knarst de knie hoorbaar tijdens het buigen of “hapert” de knie bij het strekken. Knieschijfpijn wordt ook wel retropatellaire chondropathie (RPCP) of patellofemoraal syndroom genoemd en kan op alle leeftijden voorkomen.

De knieschijf vormt met het bovenbeen een gewricht, het patellofemoraal gewricht. Wanneer de knie buigt, glijdt de knieschijf in een groeve aan de voorzijde van het bovenbeen. De knieschijf zorgt ervoor dat de krachten van de bovenbeenspieren (quadriceps) zonder noemenswaardige wrijving wordt overgebracht. Zowel de knieschijf als het bovenbeen is bekleed met kraakbeen, dat samen met de gewrichtsvloeistof een uiterst glad oppervlak vormt.

Knieschijfpijn komt vaak voor bij:

 • Sporters (overbelasting).
 • Jonge meisjes (mogelijk door hormonale veranderingen en de groeispurt).
 • Revalidatie na een knie, heup of enkel operatie.
 • Direct letsel door hard tegen de knie te stoten of op de knie te vallen.

Wat zijn de oorzaken?

De belangrijkste oorzaak is het niet goed “sporen“ van de knieschijf in de groeve van het bovenbeen. De knieschijf loopt vaak naar buiten in de groeve, waardoor rek van de bandstructuren aan de binnenzijde van de knieschijf en drukverhoging aan de buitenzijde van het gewricht optreedt. Het niet goed “sporen” van de knieschijf kan verschillende oorzaken hebben:

 • Het bovenbeen staat naar binnen gedraaid.
 • De voet staat naar binnen gekanteld (pronatie), zoals bij platvoeten.
 • X-benen.
 • De binnenste bovenbeenspier is verzwakt en de buitenste bovenbeenspier is te sterk en verkort.
 • Er is starheid van het band/kapselapparaat rondom de knieschijf.
 • Het bekken staat niet recht.
 • Het gewricht tussen de kuitbeen en het scheenbeen beweegt niet goed.
 • De knie en knieschijf zijn onderdeel van een keten van gewrichten en moet daardoor vaak compenseren voor problemen elders in het been.

Wat zijn de symptomen bij het knieschijfsyndroom?

De pijn bevindt zich meestal rondom de knieschijf, vaak aan de binnen- of achterzijde van de knieschijf en kan bij zware belasting zelfs in de knieholte te voelen zijn. De klachten treden vooral op bij:

 • Lang zitten met een gebogen knie, zoals in de auto, bioscoop of theater. Het wordt daarom ook wel de “theater knie” genoemd.
 • Belast buigen van de knie, zoals bij traplopen, hurken, door de knie zakken en tegen de wind in fietsen.
 • Bij zwemmen kan de schoolslag pijnlijk zijn.

Hoe wordt diagnose gesteld?

Aan de hand van een lichamelijk onderzoek, uw voorgeschiedenis, de plaats van de kniepijn en bij welke activiteiten en houdingen klachten optreden kan uw arts de diagnose stellen. Bij het lichamelijk onderzoek wordt op de volgende tekenen en/of afwijkingen gelet:

 • De knieschijf is pijnlijk als de onderzoeker vraagt de bovenbeenspieren aan te spannen en de knieschijf niet naar boven kan schuiven.
 • De regio rondom de knieschijf is gevoelig bij hurken.
 • Stand van de benen en algehele elasticiteit (laxiteit) van de gewrichten.
 • Spierkracht van de bovenbeenspieren.
 • De gewrichten en meniscus dienen in goede conditie te zijn.
 • De knie mag niet gezwollen zijn.

Eventueel kunnen met een röntgenfoto de volgende afwijkingen worden uitgesloten:

 • Slijtage van de knie en in het bijzonder die van de knieschijf.
 • Gewrichtsmuizen (losse fragmenten in het gewricht).
 • Veranderde stand van de knieschijf in de groeve van het bovenbeen.
 • Andere specifieke afwijkingen.

Houden de klachten ondanks uitgebreide behandeling door de fysiotherapeut en aanpassing van het belastingsniveau toch aan, dan kan eventueel een MRI onderzoek alsnog uitgevoerd worden. Een MRI-onderzoek geeft namelijk een duidelijk beeld van de banden, menisci en kraakbeen.

bron: viasana.nl

Bones Vitalis Botten & Kraakbeen

Nu met 25% korting Uw couponcode AD-98-AD

Advertentie

Wat kun je zelf doen?

Het zijn aminozuren die er voor zorgen dat ons lichaam wordt voorzien van bouwstenen die helpen bij de normale vorming van bindweefsels. Structuren die vallen onder bindweefsel zijn onder meer pezen, spieren, gewrichtsbanden, gewrichtskapsel, gewrichtskraakbeen.

Een grote hoeveelheid wetenschappelijke studies bevestigt de werkzaamheid van aminozuren, die het bindweefsel ondersteunen en gezonde gewrichten bevorderen. Deze gegevens omvatten in vitro, in vivo en meervoudige placebo-gecontroleerde klinische studies¹.

In klinische studies is voorts bevestigd dat een dagelijkse inname van aminozuren, een positief effect had op gewrichtspijn reductie en de gewrichtsfunctionaliteit verbeterde².

Uit studie is bovendien gebleken dat inname van aminozuren de natuurlijke lichamelijke spieropbouw helpt te ondersteunen door een efficiënte stikstofbalans die helpt de spiermassa te behouden en de spierkracht te doen toenemen³.

Aminozuren zijn als voedingssupplement te verkrijgen (zie hieronder). Voedingssupplementen worden als levensmiddel geclassificeerd. Ze hebben dan ook geen bijwerkingen.

Koop deze aminozuren nu met 25% korting

Bones Vitalis Gewrichten

Nu met 25% korting Uw couponcode AD-98-AD

Advertentie

[1] Voetnoot studies

Jiang, et al. 2014. Collagen Peptides for Treatment of Knee Osteoarthritis: A Double-Blind Randomized, Placebo-Controlled Study. Agro Food Industry Hi Tech 25(2): 20–21.

Van Vijven J.P.J. et al., 2012. Symptomatic and chondroprotective treatment with collagen derivatives in osteoarthritis: a systematic review. Osteoarthritis and Cartilage, 20: 809-821.

Henrotin Y. et al., 2011. Nutraceuticals: do they represent a new era in the management of osteoarthritis? – a narrative review from the lessons taken five products. Osteoarthritis and Cartilage, 19: 1-21.

Ragle R.L. et al., 2012. Nutraceuticals in the management of osteoarthritis: a critical review. Drugs & Aging, 29: 717-731.

Moskowitz, R., 2000. Role of collagen hydrolysate in bone and joint disease. Seminars in Arthritis and Rheumatism, 30: 87-99.

Benito-Ruiz P. et al., 2009. A randomized controlled trial on the efficacy and safety of a food ingredient, collagen hydrolysate, for improving joint comfort. International Journal of Food Sciences and Nutrition, 60:99-113.

Clark, K.L. et al., 2008. 24-Week study on the use of collagen hydrolysate as a dietary supplement in athletes with activityrelated joint pain. Current Medical Research and Opinion, 24: 1485-1496.

[2] Voetnoot studies

Benito-Ruiz P. et al., 2009. A randomized controlled trial on the efficacy and safety of a food ingredient,collagen hydrolysate, for improving joint comfort. International Journal of Food Sciences and Nutrition, 60:99-113.

Jiang JX. et al. (2013). Treatment of knee osteoarthritis: A double-blind, randomized, placebo-controlled study. Agro FOOD Industry Hi Tech, Vol 25(2):19-23.

[3] Voetnoot studies

Hays N.P. et al. (2009). Effects of Whey and Fortified Collagen Hydrolysate Protein Supplements on Nitrogen Balance and Body Composition in Older Women. Journal of the American Dietetic Association 109 (6): 1082-1087.

.