Wervelkanaalvernauwing… Wat nu?

Een vernauwing van het wervelkanaal (ook wel spinale stenosis genoemd) is een aandoening waarbij de ruimte in het wervelkanaal voor de zenuwen steeds kleiner wordt, vooral in het gootje waar de zenuwwortels het wervelkanaal verlaten. Soms draagt een uitpuilende tussenwervelschijf nog wat aan de vernauwing bij (zie ook hernia).

In principe kan een vernauwing overal in de wervelkolom optreden, maar de meest voorkomende plaatsen zijn in de nek (cervicaal) of onder in de rug (lumbaal). Deze aandoening kan het gevolg zijn van een afwijking in de ontwikkeling voor de geboorte, letsel aan de wervelkolom of veroudering/slijtage. Vaak zijn er eerst geen verschijnselen, maar dat kan veranderen met het klimmen der jaren. De aandoening wordt het vaakst aangetroffen bij 50-plussers.

Welke klachten geeft een wervelkanaalvernauwing?

Een wervelkanaalvernauwing is geassocieerd met een 3 keer hoger risico op lage rugpijn dan bij mensen zonder vernauwing [1].

Echter een wervelkanaalvernauwing hoeft niet per se klachten te geven. De klachten ontstaan pas als het ruggenmerg op de plaats van de vernauwing in elkaar wordt gedrukt. De klachten worden dan veroorzaakt door druk op het ruggenmerg en de zenuwen.

Bij een cervicale kanaalstenose kunnen zenuwwortels en of het ruggenmerg ten hoogte van de halswervelkolom in de knel komen. Een en ander is het gevolg van artrose waardoor het kanaal in de wervelkolom nauwer wordt.

Bij lumbale vernauwing is er sprake van pijn in beide benen, vaak optredend of verergerd bij lopen. De klachten lijken daardoor deels op de klachten bij een vaatvernauwing aan de benen (zie ook etalagebenen). Bij een lumbale wervelkanaalvernauwing treedt de pijn bij het lopen op omdat in gestrekte houding de ruimte in het wervelkanaal het kleinst is en daarmee de druk op het ruggenmerg het grootst. Soms is er sprake van een doof gevoel en/of krachtverlies. In rust, vooral in gebukte houding, hurkend of zittend, verdwijnt de pijn dan weer vrij snel. Patiënten met een wervelkanaalvernauwing kunnen goed fietsen.

Facts & figures wervelkanaalvernauwing in de algemene bevolking?

Een lumbale stenose valt onder de specifieke lage rugklachten. Hierbij is er sprake van een verminderde ruimte voor de zenuwen tussen de ruggenwervels. Deze vernauwing kan aangeboren zijn, komen door een ongeluk of door de jaren heen langzaam ontstaan. Het normale wervelkanaal heeft een diameter van 12 mm of meer. Men spreekt van een relatieve vernauwing bij een diameter van 12 mm of minder, waarbij < 10 mm als absolute vernauwing wordt gezien.

Het aantal gevallen van wervelkanaalvernauwing in de rug (lumbaal) is onderzocht in de Amerikaanse Framingham study [2]: een relatieve vernauwing van het wervelkanaal (diameter ≤ 12 mm) werd bij een CT-scan gevonden bij 23,6%, en een absolute vernauwing (diameter ≤ 10 mm) bij 8,4% van de onderzochte populatie. Voor mensen van 60 tot 69 jaar was deze prevalentie respectievelijk 47,2% (relatief) en 19,4% (absoluut).

In een Amerikaans postmortem onderzoek [3], ook weer In een vastgestelde populatie, in een vast omschreven periode, is het aantal gevallen van wervelkanaalstenose in de nek (cervicaal) onderzocht onder 469 volwassenen: 4,9% had cervicale stenose; bij de mensen ouder dan 70 jaar was dit 9%.

In een Amerikaanse studie [4] onder 262 jongvolwassen/adolescente football spelers bleek 7,6% cervicale stenose te hebben.

In een grote Rotterdamse studie [5] bleek dat van alle mensen die vanwege lage rugpijn door de huisarts verwezen werden voor een MRI, 13% wervelkanaalvernauwing had.

Bones Vitalis Botten & Kraakbeen

Probeer nu

Advertentie

Aminozuren kunnen helpen

Consumptie van uitgekiende aminozuurverbindingen, vitaminen, mineralen zal er voor zorgen dat ons lichaam volop wordt voorzien van bouwstenen, die goed zijn voor de aanmaak van kraakbeen in de gewrichten, een rol spelen bij de botaanmaak en van belang zijn voor de normale vorming van bindweefsel in kraakbeen en botten (o.m. eiwitten/mangaan).

In de onderstaande klinische studies is bevestigd dat een dagelijkse inname van aminozuren (ca. 8g aminozuurverbinding), een positief effect had op gewrichtspijn reductie en de gewrichtsfunctionaliteit verbeterde [6}, terwijl uit andere studies is gebleken dat deze aminozuren de aanmaak van nieuw kraakbeen bevorderen [7].

In een aantal studies [8] is bovendien bevestigd dat patiënten met grote slijtage aan gewrichten het meest profiteerden van aminozuren.

Aminozuren zijn als voedingssupplement te verkrijgen. Voedingssupplementen worden als levensmiddel geclassificeerd. Ze hebben dan ook – afgezien van eventuele voedselallergie of voedselintolerantie – geen bijwerkingen.

Ontdek meer…

 

[1] Voetnoot studies

Kalichman L, Cole R, Kim DH, Li L, Suri P, Guermazi A, Hunter DJ. Spinal stenosis prevalence and association with symptoms: the Framingham Study. Spine J. 2009 Jul;9(7):545-50.

[2] Voetnoot studies

Kalichman L, Cole R, Kim DH, Li L, Suri P, Guermazi A, Hunter DJ. Spinal stenosis prevalence and association with symptoms: the Framingham Study. Spine J. 2009 Jul;9(7):545-50.

[3] Voetnoot studies

Lee MJ, Cassinelle EH, Riew KD. Prevalende of cervical spine stenosis. J Bone Joint Surg Am. 2007 Feb;89(2):376-80

[4] Voetnoot studies

Smith MG, Fulcher M, Shanklin J, Tillett ED. The prevalence of congenital cervical spinal stenosis in 262 college and high school football players. J Ky Med Assoc. 1993 Jul;91(7):273-5.

[5] Voetnoot studies

De Schepper EI, Koes BW, Veldhuizen EF, Oei EH, Bierma-Zeinstra SM, Luijsterburg PA. Prevalence of spinal pathology in patients presenting for lumbar MRI as referred from general practice. Fam Pract. 2016 Feb;33(1):51-6

[6] Voetnoot Studies

Ragle, R.L., and Sawitzke, A.D., 2012, Nutraceuticals in the management of osteoarthritis: a critical review, Drugs Aging, 29(9): 717–731.

Jiang JX. et al. (2013). Treatment of knee osteoarthritis: A double-blind, randomized, placebo-controlled study. Agro FOOD Industry Hi Tech, Vol 25(2):19-23.

Oesser, S. et al. (2003). Stimulation of Type II Collagen Biosynthesis and Secretion in Bovine Chandrocytes Cultured with Degraded Collagen. Cell Tissue Research, 311: 393-399.

[7] Voetnoot Studies

Jiang, et al. 2014. Treatment of Knee Osteoarthritis: A Double-Blind Randomized, Placebo-Controlled Study. Agro Food Industry Hi Tech 25(2): 20–21.

T.E. McAlindon 2011, Change in knee osteoarthritis cartilage detected by delayed gadolinium enhanced magnetic resonance imaging following treatment with collagen hydrolisate: a pilot randomized controlled trial.

2011, Rousselot in vitro study, Atlantic Bone Screen, France.

[8] Voetnoot Studies

Moskowitz, R., 2000. Role of collagen hydrolysate in bone and joint disease. Seminars in Arthritis and Rheumatism, 30: 87-99.

Benito-Ruiz P. et al., 2009. A randomized controlled trial on the efficacy and safety of a food ingredient,collagen hydrolysate, for improving joint comfort. International Journal of Food Sciences and Nutrition, 60:99-113

 

One thought on “Wervelkanaalvernauwing… Wat nu?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *