Zwemmen net zo effectief bij fibromyalgie als wandelen

Voor mensen met fibromyalgie en reumatische klachten is zwemmen een goede en prettige bewegingsactiviteit. Het water biedt veel voordelen ten opzichte van bewegen op het droge, omdat het je als het ware draagt en weerstand biedt.

De belasting voor je lichaam is minder groot, bewegen in het water gaat soepeler. Het gebruik  van diverse (drijf)materialen wordt hierbij als prettig ervaren, zeker bij ontspanningsoefeningen.

De voordelen van zwemmen met fibromyalgie

– Je lichaam is gewichtloos
– Bewegingen worden makkelijker uitgevoerd
– Vermindering van stress
– Je wordt je bewust van je lichaam
– Inspanning én ontspanning
– Werken aan de algemene conditie

Zwemmen net zo effectief als wandelen

Zwemmen… Het verlicht de pijn en verbetert de kwaliteit van leven van patiënten, zo blijkt uit een studie van de Federale Universiteit van São Paulo.

Aan de hand van een visuele schaal van 0 (geen pijn) tot 10 (ondraaglijke pijn) moesten de deelnemers voor en na de studie de pijnintensiteit aanwijzen. Deze daalde gemiddeld van 6,2 naar 3,6 in de wandelgroep en van 6,4 naar 3,1 in de zwemgroep. Aan de hand van een vragenlijst werd de kwaliteit van leven beoordeeld. Die was in beide groepen significant verbeterd.
Er was geen significant verschil tussen de zwemgroep en de wandelgroep. Zowel zwemmen als wandelen is dus een goed idee voor mensen die klachten ervaren bij fibromyalgie.

Lees hier meer over deze Braziliaanse studie onder 75 vrouwen tussen de 18 en 60 jaar met fibromyalgie. Er namen twee groepen vrouwen deel. Eén groep van 39 vrouwen ging zwemmen, de andere 36 deelnemers gingen buiten wandelen. De beide sessies, zwemmen en wandelen, duurden 50 minuten, dit drie keer per week. De studie nam in totaal 12 weken in beslag.

Probeer nu…

Bones Vitalis Gewrichten

Ontdek meer over deze aminozuren

Advertentie