Over aminozuren

Bindweefsel is weefsel dat bestaat uit vezels die krachten van het bewegen opvangen. Dit komt eigenlijk neer op al het weefsel in het lichaam. Structuren die vallen onder bindweefsel zijn onder meer, botten, kraakbeen, spieren, pezen, gewrichtsbanden, gewrichtskapsel.

De Bones Vitalis producten bevatten uitgekiende aminozuurverbindingen, vitaminen & mineralen die er voor zorgen dat ons lichaam wordt voorzien van bouwstenen die helpen bij de normale vorming van bindweefsel waaronder aanmaak van:

check_circlenieuw bot

check_circlenieuw kraakbeen zoals tussenwervelkraakbeen, ribkraakbeen (fibreus)

check_circlenieuw gewrichtskraakbeen (hyalien)

check_circlebindweefsel van weke delen*

*Met weke delen duidt men het weefsel aan dat andere structuren en organen van het lichaam verbindt, ondersteunt of omvat. Hieronder wordt o.m. verstaan: de omgeving van de gewrichten, pezen (de aanhechtingsplaatsen van de pezen aan spier en bot), ligamenten en zenuwen.

De Bones Vitalis producten zijn ontwikkeld vanuit de visie dat fysieke (lichamelijke) onafhankelijk- heid leidt tot betere kwaliteit van leven; een oorzakelijke aanpak is hierbij het centrale uitgangspunt.

Aanmaak van weefsels 

Structuren die vallen onder bindweefsel zijn onder meer, botten, kraakbeen (fibreus), spieren, pezen, gewrichtsbanden, gewrichtskapsel, gewrichtskraakbeen (hyalien).

Aminozuur- en eiwitsynthese

In voeding zitten eiwitten. Eiwitten bestaan uit aminozuren. Bij de spijsvertering worden de aminozuren onder invloed van enzymen, uit voeding vrijgemaakt. De aminozuren worden via de darmhaarvaten en de poortader naar de lever gevoerd. Een deel van de aminozuren zal de lever onveranderd verlaten, een deel zal in de lever worden omgezet in andere aminozuren (transaminering).

Uit de vrijgekomen aminozuren kan het organisme zijn eigen specifieke eiwitten opbouwen. De aminozuurverbindingen stimuleren de cellen om nieuwe eiwitten (collageen) aan te maken en op te bouwen. Bindweefsel als botten, spieren, pezen, kraakbeen (fibreus), gewrichtsbanden, gewrichtskapsel, gewrichtskraakbeen (hyalien), bestaan grotendeels uit collageen. Het aanmaken (de synthese) van eiwitten binnen een organisme wordt eiwitsynthese genoemd.

Eiwitsynthese nader bekeken

In bindweefsel is de fibroblast de actieve cel, waaraan ribosomen hechten die zorgen voor de eiwitsynthese. In het kraakbeen is de chondroblast hiervoor verantwoordelijk, in botweefsel de osteoblast (chondroblasten en osteoblasten zijn feitelijk gespecialiseerde fibroblasten).

Chrondoblasten produceren de actieve vorm van de kraakbeencellen, aangezien ze alle componenten van de kraakbeenmatrix kunnen synthetiseren (chrondoblasten zijn voorlopers van de chondrocyten, de eigenlijke kraakbeencellen).

Osteoblasten maken de organische bestanddelen van de botmatrix. Osteoblasten produceren collageen, proteoglycanen en glycoproteÏnen (osteoblasten transformeren tot osteocyten, de meeste voorkomende cellen in het botweefsel).

Fibroblasten zijn de belangrijkste cellen van het bindweefsel. Fascie is een bijzonder bindweefsel dat ligt rond spieren, botten en gewrichten. Fascie is één van de drie soorten bindweefsel. De andere twee zijn: gewrichtsbanden (ligamenten) en pezen. Fibroblasten zijn verantwoordelijk voor de synthese van alle elementen van de extracellulaire matrix; dus zowel het collageen (niet elastische vezel die zorgt voor de stevigheid van het weefsel), elastische en reticulaire vezels als de glycosaminoglycanen en de glycoproteïnen van de grondsubstantie (matrix).

De Bones Vitalis producten bevatten uitgekiende aminozuurverbindingen, vitaminen & mineralen die er voor zorgen dat ons lichaam wordt voorzien van bouwstenen die helpen bij de normale vorming van bindweefsel. Structuren die vallen onder bindweefsel zijn onder meer, botten, kraakbeen (fibreus), spieren, pezen, gewrichtsbanden, gewrichtskapsel, gewrichtskraakbeen (hyalien).

lees verder Gewrichten lees verder Botten & Kraakbeen

 

 

 

Aminozuurverbinding (eiwitten)