Rug- en nekhernia & aminozuren

Hernia van de tussenwervelschijf, is een aandoening van de rug (rughernia) of de nek (nekhernia), waarbij de tussenwervelschijf uitstulpt. Hierbij kunnen zenuwen bekneld raken, waarbij ernstige pijn in de rug kan ontstaan die kan uitstralen naar een been of arm, al dan niet in combinatie met tintelingen of speldenprikken in diezelfde regio. Ook kan er sprake zijn van uitval van functies: spierfunctie- of krachtverlies, verlies van reflexen, een ‘doof’ gevoel. De pijn kan mild, maar ook heftig zijn.

Bij een hernia van de rug ligt de oorzaak in een beschadiging van de tussenwervelschijf. De meeste hernia’s (90%) ontstaan tussen de 3e, 4e en 5e lendenwervel, of tussen de 5e lendenwervel en het heiligbeen. Dit zijn ook de zwaarst belaste tussenwervelschijven.

Ongeveer één op 8 hernia’s is een nekhernia. Nekhernia’s komen minder frequent voor omdat nekwervels nauwelijks druk te verwerken krijgen. De meest voorkomende nekhernia’s liggen tussen de 5e en de 6e halswervel en tussen de 6e en de 7e, maar ze kunnen ook op andere plaatsen binnen de halswervelkolom optreden.

Bones Vitalis Botten & Kraakbeen

Probeer nu

Advertentie

Studies: aminozuren maken nieuw kraakbeen aan

Tussenwervelschijven bestaan uit een ring van vezelig kraakbeen met in het midden een geleiachtige kern. Ze zijn enigszins elastisch en dragen zo bij aan de schokdemping.

Consumptie van uitgekiende aminozuurverbindingen, vitaminen, mineralen zal er voor zorgen dat ons lichaam volop wordt voorzien van bouwstenen, die goed zijn voor de aanmaak van kraakbeen, een rol spelen bij de botaanmaak en van belang zijn voor de normale vorming van bindweefsel in kraakbeen en botten (eiwitten/mangaan). In de onderstaande studies is bevestigd dat collagen aminozuurverbindingen (8g per dag) de aanmaak van nieuw kraakbeen bevorderen:

  • Jiang, et al. 2014. Treatment of Knee Osteoarthritis: A Double-Blind Randomized, Placebo-Controlled Study. Agro Food Industry Hi Tech 25(2): 20–21. T.E.
  • McAlindon 2011, Change in knee osteoarthritis cartilage detected by delayed gadolinium enhanced magnetic resonance imaging following treatment with collagen hydrolisate: a pilot randomized controlled trial.
  • 2011, Rousselot in vitro study, Atlantic Bone Screen, France.

Aminozuren zijn als voedingssupplement te verkrijgen. Voedingssupplementen worden als levensmiddel geclassificeerd. Ze hebben dan ook – afgezien van eventuele voedselallergie of voedselintolerantie – geen bijwerkingen.Ontdek meer…


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *