Waarom verdwijnt kraakbeen als je niet beweegt

Dat kraakbeen in de gewrichten verdwijnt als de gewrichten niet worden gebruikt is al langere tijd bekend. Een studie van Radboudumc heeft uitgewezen hoe dit komt [1]. De belangrijkste bevinding van de onderzoekers was dat de groeifactor TGF-beta (Transforming Growth Factor beta) hierin een cruciale rol speelt. In het kraakbeen zit een groot reservoir inactieve TGF-beta eiwitten opgeslagen. Als het kraakbeen wordt belast, wordt steeds gedurende korte tijd een beetje van dit deze groeifactor geactiveerd.

TGF-beta draagt er namelijk zorg voor dat de cellen in het kraakbeen gezond blijven. Dit is van essentieel belang omdat kraakbeencellen die tekort hebben aan TGF-beta op den duur hun eigen kraakbeen gaan afbreken, wat kan leiden tot schade aan het gewricht. Onderzoeker Peter van de Kraan: “voor cellen die het kraakbeen afbreken, komt bot in de plaats”.

Houd het gewricht in beweging

Zolang het gewricht wordt bewogen/belast, is er sprake van het positieve effect van TGF-beta, want door de belasting komt de TGF-beta vrij, hetgeen bijdraagt aan gezonde kraakbeencellen. Dit komt doordat cellen die vaak TGF-beta impulsen krijgen, daar beter op reageren dan cellen die dit niet krijgen. Belasting bevordert bovendien de aanmaak van meer TGF-beta, dat continue wordt opgeslagen in het lichaam. Onderzoeker Peter van de Kraan: “Deze bevinding toont aan op welke manier belasting je kraakbeen gezond houdt en waarom het ook voor je kraakbeen belangrijk is om in beweging te blijven”.

Veroudering doorbreekt positieve cyclus

En er was nog een andere ontdekking in het onderzoek. De positieve cyclus waarbij – belasting van het gewricht meer TGF-beta oplevert dat bijdraagt aan gezonde kraakbeencellen – gaat steeds minder goed werken als mensen ouder worden. De onderzoekers deden deze ontdekking in hetzelfde onderzoek, hiermee een mogelijke verklaring te hebben gevonden waarom veel mensen artrose krijgen op latere leeftijd [1].

Blijf dus bewegen en eet gezond

Belangrijk is dat u actief blijft om zo de spieren en pezen flexibel te houden. Veel studies tonen aan dat lichamelijke activiteit één van de beste manieren is om uw kwaliteit van leven te verbeteren. Beweging is dan ook cruciaal om gewrichtspijn te kunnen beheersen. Ga bijvoorbeeld fietsen, wandelen of zwemmen, zo versterkt u de spieren rondom de aangetaste gewrichten.

Bones Vitalis Botten & Kraakbeen

Probeer nu

Advertentie

Een evenwichtige en gezonde voeding is belangrijk voor een gezond lichaam. Een voedingspatroon dat rijk is aan mineralen, vitaminen, oliën en antioxidanten is belangrijk hierbij. Zo is bekend, dat Omega3 vetzuren uit vette zeevis kunnen helpen bij het verminderen van ontstekingen en dat vitamine C bijdraagt tot het behoud van gezond kraakbeen.

Kraakbeen beschermt de botstukken van een gewricht tegen beschadigingen en zorgt voor soepele, pijnvrije bewegingen. In recente studies [2] is aangetoond dat de behandeling van artrose en reumatoïde artritis met aminozuren (eiwitten) zeer effectief blijkt te zijn, terwijl uit andere studies is gebleken dat deze aminozuren de aanmaak van nieuw kraakbeen bevorderen [3].

Genoemde aminozuren (eiwitten) zijn te verkrijgen als voedingssupplementen en worden als levensmiddel geclassificeerd. Ze hebben dan ook – afgezien van eventuele voedselallergie of voedselintolerantie – geen bijwerkingen. Lees meer over deze supplementen…

Ontdek meer…

 

[1] Voetnoot Studies

Dit onderzoek is gepubliceerd in Osteoarthritis & Cartilage

Madeja, A. van Caama, E. Blaney Davidson, P. Buma, P.M. van der Kraan, 2016. Unloading results in rapid loss of TGFβ signaling in articular cartilage: role of loading-induced TGFβ signaling in maintenance of articular chondrocyte phenotype, DOI: http://dx.doi.org/10.1016/j.joca.2016.05.018.

[2] Voetnoot studies

T.E. McAlindon 2011, Change in knee osteoarthritis cartilage detected by delayed gadolinium enhanced magnetic resonance imaging following treatment with collagen peptides: a pilot randomized controlled trial, doi: 10.1016/j.joca.2011.01.001. Epub 2011 Jan 18.

Moskowitz, R., 2000. Role of collagen peptides in bone and joint disease. Seminars in Arthritis and Rheumatism, 30: 87-99.

[3] Voetnoot studies

Jiang, et al. 2014. Treatment of Knee Osteoarthritis: A Double-Blind Randomized, Placebo-Controlled Study. Agro Food Industry Hi Tech 25(2): 20–21.

T.E. McAlindon 2011, Change in knee osteoarthritis cartilage detected by delayed gadolinium enhanced magnetic resonance imaging following treatment with collagen hydrolisate: a pilot randomized controlled trial, doi: 10.1016/j.joca.2011.01.001. Epub 2011 Jan 18

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *