Versleten elleboog? Lees wat aminozuren doen…

Het ellebooggewricht bestaat uit het uiteinde van het bot van de bovenarm en het begin van het spaakbeen en de ellepijp. Het bot van de bovenarm past in de kleine kom en het kopje van ellepijp en spaakbeen. Deze verbinding heeft een laagje kraakbeen, zodat de elleboog soepel kan buigen en draaien. als dit kraakbeen versleten (of beschadigd) is, spreken we van een versleten elleboog, Een beschadigde of versleten elleboog geeft klachten als pijn, stijfheid, zwelling van het gewricht en een krakend geluid bij beweging. Na verloop van tijd kan de elleboog steeds minder goed bewegen.

Er zijn veel factoren die slijtage van de elleboog kunnen veroorzaken, zoals een kraakbeen- en stofwisselingsziekte of een beschadiging van het kraakbeen na een botbreuk. Ook ontstekingen die ontstaan door reuma kunnen het kraakbeen aantasten. Soms is de oorzaak niet bekend.

Het ellebooggewricht wordt gevormd door het uiteinde van het bot van de bovenarm (humerus) en het begin van het spaakbeen (radius) en de ellepijp (ulna). De ellepijp heeft een kom waarin het uiteinde van het bot van de bovenarm past. Naast de ellepijp ligt het spaakbeen dat ook met een klein kopje grenst aan het uiteinde van het bot van de bovenarm.

Zowel de kom van de ellepijp als de kop van het spaakbeen en het uiteinde van het bot van de bovenarm zijn bekleed met kraakbeen. Hiertussen bevindt zich een laagje gewrichtsvocht zodat het gewricht soepel kan draaien. Het geheel wordt omgeven door het gewrichtskapsel.

Het kraakbeen kan door diverse oorzaken slijtage gaan vertonen. Dit noemen we artrose. Als u reumatoïde artritis heeft, wordt de artrose van het gewricht veroorzaakt door ontsteking van het gewricht.

Als het kraakbeen versleten is, kan het gewricht niet meer soepel bewegen. Hierdoor heeft u pijn en last van stijfheid van het ellebooggewricht. Door de irritatie die ontstaat bij het bewegen, maakt u meer gewrichtsvocht aan. Hierdoor kan het gewricht zwellen.

Aminozuren blijken effectief

Er is ruimschoots en overtuigend wetenschappelijk bewijs wat aminozuren kunnen betekenen bij pijn door langdurige overbelasting of slijtage, herhalende bewegingen en ontsteking :

Een aantal recente studies [1] toont aan dat de behandeling van artrose en reumatoïde artritis met aminozuren zeer effectief blijkt te zijn, die het bindweefsel ondersteunen en gezonde gewrichten bevorderen.

In vivo onderzoek uitgevoerd aan de universiteit van Rochester Medical Center (USA), bevestigt de unieke voordelen van aminozuren in ondersteuning van gezonde gewrichten door regeneratie van kraakbeen en zijn belangrijke anti-inflammatoire (ontstekingsremmende) werking [2].

In klinische studies is bevestigd dat een dagelijkse inname van ca. 8g collagen aminozuurverbinding een positief effect had op gewrichtspijn reductie en de gewrichtsfunctionaliteit verbeterde [3], terwijl in meerdere studies is bevestigd dat de combinatie van specifieke aminozuren, degeneratie van het gewricht helpt te voorkomen en pijn helpt te verminderen [4].

Ontdek meer 

Bones Vitalis Gewrichten

Probeer nu

Advertentie

[1] Voetnoot Studies

T.E. McAlindon 2011, Change in knee osteoarthritis cartilage detected by delayed gadolinium enhanced magnetic resonance imaging following treatment with collagen peptides: a pilot randomized controlled trial.

Moskowitz, R., 2000. Role of collagen peptides in bone and joint disease. Seminars in Arthritis and Rheumatism, 30: 87-99.

[2] Voetnoot Studies

Dar Q.A. et al. 2014, Oral hydrolysed type I collagen induces chondroregeneration and inhabits synovial inflammation in murine posttraumatic osteoarthritis, Osteoarthritis and Cartilage. 24:5532-5533.

[3] Voetnoot Studies

Jiang JX. et al. (2013). Treatment of knee osteoarthritis: A double-blind, randomized, placebo-controlled study. Agro FOOD Industry Hi Tech, Vol 25(2):19-23.

Benito-Ruiz P. et al., 2009. A randomized controlled trial on the efficacy and safety of a food ingredient,collagen hydrolysate, for improving joint comfort. International Journal of Food Sciences and Nutrition, 60:99-113.

[4] Voetnoot Studies

Van Vijven, J.P.J. et al., 2012, Symptomatic and chondroprotective treatment with collagen derivatives in osteoarthritis: a systematic review, Osteoarthritis and Cartridge, 20(8): 809-821.

Ragle, R.L., and Sawitzke, A.D., 2012, Nutraceuticals in the management of osteoarthritis: a critical review, Drugs Aging, 29(9): 717–731